Bu tabletle her türlü su içilebilir hale geliyor

Van'da bir medikal firmasında çalışmalar yapan Dr. Mehdi Farzpourmachıanı, her türlü kirli suyu içilir hale getirebilen tablet üretti.

Bu tabletle her türlü su içilebilir hale geliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van İş Geliştirme Merkezi'nde (İŞGEM) yıllardır araştırmalarını sürdüren MEDWAVE firması, önemli bir buluşa daha imza attı. Daha önce koronavirüsü yok eden cihazı üreterek TEKNOFEST yarışmasında altın madalya alan firma, ayrıca meyve kurutma cihazı ve şarj istasyonunu da üretmişti. Firma ile çalışmalar yapan Dr. Mehdi Farzpourmachıanı, her türlü kirli suyu içilebilir duruma getiren tablet icat ederek firmanın başarılarına bir yenisini daha ekledi.

“ÖZELLİKLE AFET ZAMANLARINDA ÇOK İŞE YARAYACAK BİR BULUŞ”

Her türlü kirli suyu içilebilir duruma getiren tablet hakkında açıklamada bulunan Dr. Mehdi Farzpourmachıanı, bu buluşun özellikle afet durumlarında çok faydalı olacağına vurgu yaptı. Deprem veya olası sel durumlarında insanların acilen suya ihtiyaç duyduğunu belirten Farzpourmachıanı, “Bu icat, suyun acil durumlarda arıtılması için özellikle afet durumlarında yardıma giden ekiplerin millete su vermesi için önemlidir. Bu ilaç 30 ila 45 saniye içerisinde her türlü kirli suyu içilecek hale getiriyor. Deprem ya da sel gibi acil zamanlarda insanlara su gerekiyor. Bu suyu çok hızlı zamanda tedarik etmek için de, bu ilaçla her türlü su kısa zamanda içilebilir hale getirilerek  kullanılabilir. Çünkü afet durumlarında alt yapılar bozuluyor ve suyu anında tedarik etmek zor oluyor.” dedi. 

“HAM MADDESİ YERLİ OLDUĞU İÇİN MALİYETİ AZ OLACAK”

Her tabletin 500 miligramlık suya yeterli olduğunu dile getiren Farzpourmachıanı, “Bir litrelik suda denedik ve sonuç aldık ama tahliller 500 miligramlık su için yeterlidir. Büyük miktarlara da yapabilme şansımız var. Amacımız Türkiye’de bunun seri üretimine geçmek. İnşallah Türkiye’de üretimi yapılır ve bu ilaç afet zamanlarında Yeşilay gibi yardım kuruluşlarında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde ya da suyu az olan köylerde kullanılabilir.” ifadelerini kullandı. 

İlacın ham maddesinin Türkiye’de rahatlıkla bulunmasından dolayı maliyetinin ucuz olacağına da değinen Farzpourmachıanı, “Bunun hammaddesi Türkiye’deki iç piyasada bulunabiliyor. Hiçbir nanomateryal kullanılmadığı için seri üretimi de çok kolaydır. Ayrıca hammaddesi ucuz olduğu için yüzde yüz kârlı bir iş olacaktır.” diye konuştu. 

Ürettiği ürünün TEKNOFEST yarışmasında ikinci gelerek gümüş madalyaya layık görüldüğünü de aktaran Farzpourmachıanı, “Bu ürünü Ahmad Rahmanzad Masouleh, Yaghoob Badrı Koohı, Simin Naghıbı Masouleh, Ali Arzpourmachıanı, Ehsan Farahanı ve Amir Khodadadı Parashkouh ile birlikte ürettik. MEDWAVE firması ile anlaştık. Önceden de orada bilimsel araştırmalar yapıyordum. Şimdi orada seri üretime başlayacağız. İnşallah hayırlı olur.” dedi.

   

Bakmadan Geçme