"2030'da yaşanması beklenen kuraklığı bu sene yaşadık"

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, kuraklık nedeniyle hızla küçülmeye devam ediyor.

&quot2030'da yaşanması beklenen kuraklığı bu sene yaşadık"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıcaklığın artması ve yağışın azalmasıyla Van Gölü’nde yaşanan su kaybı beklenenden hızlı bir şekilde artıyor. Kıyıda, yıllık olarak su seviyesini ölçmek için kullanılan ve gölün sularında gömülü vaziyette olan yaklaşık 3,5 metre uzunluğundaki ölçü direği, bu yılki aşırı kuraklıktan dolayı suların çekilmesiyle karanın çok gerisinde kaldı. 

GÖLDE ŞİDDETLİ BİR ÇEKİLME VAR

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) düzenlediği fotoğraf yarışmasıyla adını dünyaya duyuran Van Gölü, artık kuraklık nedeniyle yaşanan su kaybıyla gündeme geliyor. Uzun zamandır su kaybına yönelik çalışmalar yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, yaşanan küresel iklim krizinin bütün dünyayı tehdit ettiğini söyledi. Van Gölü havzasının, kapalı bir havza olmasından ötürü, bu süreçten daha fazla etkilendiğini söyleyen Alaeddinoğlu, “Şiddetli bir çekilmeden söz ediyoruz. Havzayla ilgili iki temel sorun var; bunlardan biri düşen yağış, ikincisi de sıcaklıklara bağlı olarak ortaya çıkan buharlaşmayla ilgilidir. Havzaya düşen yağışların 4 katından fazlasında buharlaşma gerçekleşiyor. Havzaya düşen yağış önceki yıllara göre sürekli azalma trendi içerisindedir. Dolayısıyla bu süreç su kaybı olarak sonuçlanıyor.” diye konuştu. 

SÜREÇ DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK

Bu yıl gölde yaşanan çekilmenin boyutunu anlatmanın çok zor olduğunu dile getiren Alaeddinoğlu, “Önümüzdeki yılarda bu tarz sonuçlara tanıklık edeceğiz. Bizler küresel iklim değişikliği dediğimiz sürecin içerisine girdik. Bundan sonra insan müdahalesi olsun ya da olmasın, dünya bu süreci kendi kendine yönetecektir. Dünya, insana ihtiyaç kalmaksızın ısınmaya devam edecektir. İnsanoğlu da bu durumu destekleyecektir. Bu süreç daha da kötüye gidecek. Dünya ısınmaya devam edecek ve bundan da nasibimizi alacağız. Van Gölü’nün alanı küçülmeye devam edecek ve beraberinde birçok gölümüz de kurumaya devam edecektir.” dedi. 

YER ALTINDAKİ SULAR GELİŞİGÜZEL ÇIKARILIYOR

Sondaj çalışmalarıyla yer altındaki suların gelişigüzel çıkarılmasının ileride büyük ölçüde içme ve kullanma suyu sorununa neden olacağının altını çizen Alaeddinoğlu, “Dağlık alanlara düşen yağış yetersiz olduğu için yeraltını besleyemeyecek. Yeraltında çekilen sular, temel içme suyu ve sulama sorunumuzu gideren sulardır. Bu yüzden sondajla çıkarılan suyun hoyratça kullanıldığına kendi adıma tanıklık ettim. Günün öğle saatlerinde çıkarılan suyun sulamada kullanıldığına tanıklık ettim. Havza yönetimi bütün bunların önüne geçmelidir. Her aklına esenin sondaj yapamayacağı bir yapının oluşturulması gerekiyor. Aksi takdirde var olan süreç, havzayı ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakacaktır. Burada yaşayan insanların susuzluk sorunuyla karşılaşmaması için başta sondajlar olmak üzere, havza su yönetiminin acilen ele alınması gerekiyor.”  dedi.

2030’DA BEKLENEN KURAKLIK ŞİMDİ YAŞANIYOR

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı kuraklık raporunda 2030 için öngörülen kuraklığın 2021 yılında gerçekleştiğini belirten Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğinin beklenenden hızlı gerçekleştiğini söyledi.

     

Bakmadan Geçme