• Haberler
  • Erzurum
  • Vahit Kirişci: "Tarımsal destekleme ödemelerini hesaplara aktarıyoruz"

Vahit Kirişci: "Tarımsal destekleme ödemelerini hesaplara aktarıyoruz"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 1 milyar 381 milyon 499 bin 845 liralık tarımsal destekleme ödemelerinin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

Vahit Kirişci: &quotTarımsal destekleme ödemelerini hesaplara aktarıyoruz"
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Erzurum'da çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sözleşmeli Besicilik Projesi Tanıtım Programı'na katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı görevinde 7,5 ayı geride bıraktığını söyleyen Kirişci, "Tarım, bizim için bir istikbal ve istiklal meselesidir." dedi.

"TÜRKİYE’Yİ HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ"

2023 yılında Cumhuriyetin 100'üncü yılını geride bırakıp, yeni bir yüzyıla girileceğini belirten Kirişci, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı, Türkiye yüzyılı olacak. Yüzyılı motivasyonuyla şekillendirdik. Tarımda sağlam bir altyapı kurarak on yılların planlamasını yapıyoruz. Üreticilerimizle el ele vereceğiz, büyük ve güçlü Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. 2022 Tarımsal Destekler Kararı çok kıymetli. Hükümet olarak bu kararlığımızın bir tezahürü olarak siz çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Dün, Resmi Gazete’de Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım desteğine İlişkin Karar’ yayımlandı. Çok önemli bir adım attık. 2022 yılı üretim dönemine ait mazot ve gübre desteklerimiz, 2023'ün Mart ayı yerine, 2022 yılı içinde ödenecek. Çiftçilerimiz, ekim döneminde girdi maliyetlerini düşünmeden üretim yapabilecek. Söz konusu destekler, çiftçilerimize nakit olarak verilmeyecek, Ziraat Bankası banka kartlarına yüklenecek. Çiftçilerimiz, kartlarına tanımlanan destekleme ödemelerini sadece mazot ve gübre alımında kullanabilecek." diye konuştu.


"DESTEKLER KAT KAT ARTTI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla mazot ve gübre desteklemelerinde önemli artış yaptıklarını altını çizen Kirişci, mazot desteği ödemelerini, ürün bazında yüzde 203-395 arasında değişen oranlarda artırıldığını bildirdi.

Gübre desteği ödemelerindeki artışın ise ürün bazında yüzde 130- 163 arasında değişen oranlarda gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Kirişci, şunları kaydetti:

"Sertifikalı tohum kullanım desteği ödemeleri yüzde 50- 150 oranlarında yükseltildi. Tarımsal destekleme bütçemiz 54 Milyar TL’ye ulaştı. 2002 yılında 1,8 milyar TL olan tarımsal destekleme bütçemiz, 30 kat artışla 2023 yılında 54 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2022 yılı tarımsal destekleme bütçemiz, 25,8 milyar TL iken, bu miktar 2023 yılında yüzde 109 artışla 54 milyar TL’ye çıkartılmıştır. Bu kapsamda, bitkisel üretim destekleme bütçemiz yüzde 120 artışla 35,2 milyar TL’ye yükseltilmiştir. Hayvansal destekleme bütçemiz ise yıllık yüzde 56 artışla 11,8 milyar TL’ye çıkartılmıştır."
 

Bakmadan Geçme