Uzmanlar uyarıyor... Gıda zehirlenmeleri arttı

Uzmanlar, yaz aylarında gıda zehirlenmelerinin arttığı konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanlar uyarıyor... Gıda zehirlenmeleri arttı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını söyledi.

Özellikle etten kaynaklı zehirlenmelerin arttığını belirten Diyetisyen Çamır, fiyatı düşük diye nasıl ve nerden geldiği belli olmayan aynı zamanda da nasıl muhafaza edildiği bilinmeyen, denetlenmemiş ve de açık bir şekilde tezgahlarda satılan ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerektiğini söyledi.

EN ÖNEMLİ NEDENİ ET

Et tüketecek kişilerin etleri standartlara uygun şekilde işletilen şarküterilerden alması gerektiğini kaydeden Çamır, “Paketli ürün alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü kesinlikle çiğ tüketmeyin." dedi.

BESİNLER NASIL KORUNMALI?

Öte yandan besinlerin saklama koşullarının da önemine dikkat çeken Çamır, pişmiş besinlerin hemen tüketilmeyecek ise iki saat içinde buzdolabına konulması gerektiğinin altını çizdi.

AYNI YEMEK TEKRAR TEKRAR ISITILMAMALI

Buzdolabında olan ve tüketilmesi için çıkarılacak yemeğin, yetmiş derece üzerinde ısıtılması gerektiğini kaydeden Gültaç Dayı Çamır, aynı yemeğin tekrar tekrar ısıtılmaması gerektiğinin de altını çizdi.

Çamır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluğa koymayın. Pişmiş yiyeceklerle çiğ yiyeceklerin birbirine temasından kaçının. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Besin hazırlığını yapan bireylerin ellerini mutlaka sabunla en az iki dakika yıkamaları besin zehirlenmelerini önlemek açısından önemlidir. Ayrıca elinde kesikler veya açık yaralar bulunan kişilerin kesinlikle besin hazırlığı yapmamaları, zorunlu durumlarda ise bu yaraların hiçbir koşulda besinlerle temas etmeyecek şekilde sararak mutlaka eldiven kullanmaları gerekmektedir."

SEBZE VE MEYVELERE DİKKAT

Özellikle kişilerin çiğ et, yumurta veya kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerini mutlaka iyice yıkaması gerektiğini söyleyen Çamır, bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçakların kullanılması gerektiğini ifade etti. Çamır, “Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Besinlerinizin iyi piştiğinden emin olun. Yeterli süre ve sıcaklıkta pişmeyen yiyecekler zararlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına yol açabilir. İshal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı artırmalısınız. İshaliniz varsa; pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz.” ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme