Yalakta yıkanan boz ayılar fotokapana takıldı

Tunceli'de koruma altında bulunan bozayılar su yalaklarında yıkandı, o anlar fotokapana takıldı.

Yalakta yıkanan boz ayılar fotokapana takıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tunceli’de Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü görevlileri tarafından 2021 yılından beri yaban hayatının korunması ve popülasyon takibi için gerekli çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda kentin çeşitli noktalarına video ve fotoğraf çekme özelliğine sahip fotokapanlar yerleştiren görevliler, bu sayede kent merkezi ve 7 ilçenin kırsalında yaban hayatın varlığını kayıt altına alıyor. DKMP Tunceli Şube Müdürlüğü personeli tarafından belirli aralıklarla incelenen fotokapanlar, bu kez renkli görüntülere tanıklık etti. Fotokapanlara takılan görüntülerde, doğaya bırakılan bir yalağa belirli aralıklarla gelen yetişkin ve yavru bozayıların, susuzluklarını giderdikleri yalakta yıkandıkları görüldü. Konuyla ilgili bilgi veren DKMP 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, kentte 2011 yılından beri fotokapanlarla yaban hayatı ile ilgili envanter çalışması yaptıklarını söyledi.

"TÜRLER FOTOKAPANLARLA KAYIT ALTINA ALINIYOR"

Fotokapanlar sayesinde yaban hayvanlarının beslenme, üreme ve davranışları hakkında bilgi sahibi olduklarını belirten Çörtük, "Genelde bu cihazlarla yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, ayılar, kurt, çakal, tilki, keklik ve tavşan gibi türleri kayıt altına alıyoruz." dedi.

Çörtük, yaban hayvanlarının kışın aç, yazın da susuz kalmaması için yaptıkları çalışmalarla doğaya yem ve su yalakları bıraktıklarını anlattı.

“AYILARIN SAĞLIKLI VE MUTLU OLDUKLARINI GÖRDÜK”

Bölgedeki fotokapanlara genellikle bozayıların yakalandığını ifade eden Çörtük, "Ayıların hayvan sulama çeşmelerinde hem su ihtiyacını karşıladıklarını hem de banyo keyfi yaptıklarını gördük. Bu çok sevindirici bir görüntü. Eğer bu hayvanlar bu şekilde davranış gösteriyorsa demek ki tehlikeden uzak, rahat bir yaşam alanına sahipler. Ayıların sağlıklı ve mutlu olduklarını gördük." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme