Teneke kutuda büyük tehlike... Kanser ve kısırlık nedeni

Uzmanlar teneke kutular konusunda uyardı. Dışı teneke olsa bile içi plastik olduğu için zararlı...

Teneke kutuda büyük tehlike... Kanser ve kısırlık nedeni
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni ve Beslenme uzmanı Esra Koçak, içleri plastikle kaplandığı için teneke kutuların da zararlı olsuğını söyledi. 

Teneke kutuların besinle temas edip tepkiye girmemesi için içerisinin plastikle kaplandığını belirten Esra Koçak, söz konusu plastiklerin de sağlığa zararlı olduğunu söyledi. 

Besinlerle temas eden plastiklerden, insan vücuduna mikroplastiler geçtiğine dikkat çeken Esra Koçak, 'Mikroplastikler, 5 milimetreden daha küçük plastik parçacıklardır. Günlük hayatımızda içtiğimiz su şişesinden kahve bardağına, temizlik ürünlerinden ürün ambalajlarına, kişisel bakım ürünlerine kadar bulunmaktadır.' dedi. 

KANSER, KISIRLIK VE KRONİK HASTALIK NEDENİ
Kontrolsüz biçimde hayatımıza giren mikroplastiklerin çok sayıda kimyasal içerdiğinin altını çizen Kocak, başta kanser olmak üzere kısırlık ve çok sayıda kronik hastalığa neden olan plastiklerle ilgili dikkatli olunması uyarısında bulundu. Koçak, 'Özellikle muafiyetin baskılanması, doğum oranının düşmesi, kronik hastalıkların ortaya çıkması, bazı kanser türlerinin ortaya çıkması, karaciğer hasarı ve troit hasarı gibi olumsuzluklara sebep olmaktadır. Plastik kullanımın azaltılması ve geri dönüşümünün sağlaması çok önemli bir durum. Bunun için marketlerde alınan poşetler yerine bez çantaların tercih edilmesi gerekiyor. Küçük ambalajlar yerine daha büyük ambalajlar kullanılarak daha az sayıda plastik ortaya çıkması sağlanabilir. Plastiklerin ayrıştırılarak geri dönüşüm kutusuna atılması, geri dönüştürülmesi atıkların azaltılması açısından önemli adımlar olacaktır.' ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme