Ucube heykel tartışmasıyla gündeme gelen Naif Alibeyoğlu AK Parti ve Savcı Sayan'a böyle yüklendi

'Ucube heykel' tartışması ile gündeme gelen Kars Belediyesi eski başkanı Naif Alibeyoğlu, eski partisi AK Parti'ye ve Savcı Sayan'a yüklendi.

Ucube heykel tartışmasıyla gündeme gelen Naif Alibeyoğlu AK Parti ve Savcı Sayan'a böyle yüklendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bülten TV’de canlı yayınlanan ‘Doğu Bülteni’ programında, Genel Yayın Yönetmeni Selma Kara’nın sorularını yanıtlayan Kars Belediyesi eski başkanı Naif Alibeyoğlu, AK Parti’den ayrıldığına, ‘ucube heykel’ diye adlandırılan insanlık anıtı ile ilgili yaşananlara, tekrar aday olup olmayacağına ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın eski partisi CHP ile ilgili söylemlerine dair açıklamalarda bulundu.

“BİAT ETMEDİĞİMİZ İÇİN YOLLARIMIZ AYRILDI”

2008 yılında AK Parti’den ayrılan Alibeyoğlu, söz konusu kararın nedenini “Biat etmedim, o nedenle yollarımız ayrıldı.” şeklinde açıkladı.

Alibeyoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Özellikle lider sultasına dayalı bir yönetim uzun süreli gidemez, gitmez. Ne kadar iyi niyetli olursa olsun, güç zehirlenmesi oluyor. İster istemez bu oluyor, her şeyi kontrol etme, denetleme şansı olmuyor tek başına bir liderin. Kimse görüşlerini dile getiremez orada. Ben hiç sözümü sakınmazdım zaten o yüzden yollarımız ayrıldı. Biat etmedim, o nedenle yollarımız ayrıldı. Kendime olan saygım biterdi devam etseydim. Doku uyuşmazlığı vardı. Kimi valilere, yöneticilere bile olağanüstü hakaretlerin olduğu bir yerde duramazdım.”

“BELEDİYE BAŞKANININ TEK PARTİSİ ŞEHRİDİR”

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın sosyal medyadan yaptığı açıklamaları da eleştiren Alibeyoğlu, söz konusu açıklamaları ötekileştirici olarak niteledi.

Belediye başkanlarının tarafsız olması gerektiğini belirten Alibeyoğlu, “Savcı Sayan geçmişte tanıştığımız bir arkadaşımız. Bana karşı da çok saygılıdır. Kendisiyle hukukumuz da vardır. Belediye başkanlarına eskiden ‘şehremini’ derlerdi. Yani şehrin en emin, en güvenilir insanı. Belediye başkanı elbette ki demokrasi gereği bir partiden ya da bağımsız aday olacaktır ama seçildiği günden itibaren yakasındaki rozeti çıkarmak durumundadır. Ama günümüzde artık, öylesine kamplaşma oldu ki, özellikle iktidar eliyle bu kamplaşmalar gerçekleşti ve bakıyorsunuz; AKP’li belediye, CHP’li belediye, İYİ Partili belediye, HDP’li belediye… Belediyenin AKP’lisi, CHP’lisi olmaz. Belediye şehrin belediyesidir. Bir belediye başkanı o partiden seçilmiştir ama onun partisi artık şehridir. Ben seçildiğim andan itibaren partim Kars partisidir. Seçildiğim andan itibaren ben bunu söyledim. Ne yaparsanız yapın, radikal çıkışlar yaparak, toplumu kamplaştırarak olmaz. Önceden seni de ötekileştirdiler. Önceden mağdurları oynuyordun, şimdi mağrurları oynamaya başladın. Ey iktidar, ey Savcı Sayan böyle bir şeye gerek yok. Bu ülkede her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe, kardeşliğe ihtiyaç var.” diye konuştu.

“SAVCI SAYAN ÖNCEDEN İKTİDARA KESKİN DİL KULLANIYORDU, ŞİMDİ MUHALEFETE…”

Savcı Sayan’ın eski partisi CHP ile ilgili sözlerini de eleştiren Alibeyoğlu, “Savcı Sayan 2009 seçimlerinde ben CHP’den adaydım, AKP’den ayrılmıştım. O zaman Genel Başkan Yardımcısı olarak Kars’a geldi. Kendi tarzında bir dizi ateşli konuşmalar yapmıştı. Şimdi bakıyorum farklı bir cenahta. O zaman neler söylüyordu çok yakinen biliyorum. Şimdi neler konuşuyor… Yarın hepimiz çekip gideceğiz ama Ağrı bakî kalacak. Belediye bakî kalacak, ülke bakî kalacak. Kırıp dökmeye gerek yok. İşine bak sen… O zaman iktidara verip veriştiriyordu. O zaman iktidara çok keskin bir dil kullanıyordu, şimdi de muhalefete keskin bir dil kullanıyor.” dedi.

“TÜRKİYE’DE EN İYİ BAŞKAN, ÖLÜ BAŞKAN”

Başkanlık ve sonraki dönemde başına gelenleri ve ‘ucube heykel’ tartışmasını anımsatan Alibeyoğlu, Türkiye’de çalışan belediye başkanlarının önünün kesildiğini savundu. Alibeyoğlu, “Politika farklı bir şey, siyaset farklı bir şey. Siyaset insanın yaşam tarzıdır, oturma biçimi bile bir siyasi tavırdır. Ama politika günümüzde o kadar kirli ki, gerçekten çok kirli. Ama aslında yönetim ahlaki çerçevede, Avrupa normlarında yapılırsa aslında güzel bir şey. Sınıf atlatmak, evrensel değerleri taşımak, insanlık için güzel şeyler yapmak adına yönetmek güzel şey. Yaptığınız o eserleri görünce insan çocuksu duygulara kapılıyor. Yaptığımız her eserin açılışında akide şekeri verilmiş gibi mutlu oluyordum. Bunlar çok güzel şeyler ama maalesef, bu ülkede en iyi başkan ölü başkan. Başarılı olduğunuz zaman sizi mutlaka tırpanlamaya çalışıyorlar. Yaşama hakkınızı elinizden alıyorlar, yaşatmıyorlar sizi. Benim ne ideallerim vardı o şehir için. Bizi büyük ölçüde yok ettiler. Herkes vurdu. Başarılı olduğunuzda sizi tırpanlıyorlar. Ses çıkarmadığınızda, sessizce malı götürdüğünüzde kimse hiçbir şey demiyor. Şu anda henüz bir şey yok. Halkta olağanüstü bir özlem var. Geleceğe ilişkin ne olur bilmiyorum ama ona ilişkin özel bir çabam yok.” diye konuştu.

“CHP KARS’TAN 2 MİLLETVEKİLİ ÇIKARABİLİR”

Siyasete dönmekle ilgili bir çabası olmadığını, ancak bir teklif gelmesi halinde de reddetmeyeceğini dile getiren Alibeyoğlu, CHP’den başka bir parti ile yola devam etmek gibi bir düşüncesi olmadığını ifade etti. Alibeyoğlu, şunları söyledi:

“Kars 3 milletvekili çıkarabiliyor ancak. Şu anda CHP’nin milletvekili yok. Bu dönem eğer parti milletvekili adayı olarak gösterirse, ki ben bu konuda farklı araştırma şirketlerine kamuoyu yoklaması yapılması gerektiğini düşünüyorum ve böyle bir başvuru yapmayacağım ama kamuoyu yoklaması olursa farklı bir şekilde çıkacağıma inanıyorum. Çünkü 2019’da yüzde 65’ler civarında bir talep vardı, ancak HDP ile CHP’nin ittifakından dolayı adaylığımız sonradan gündem dışı kalınca ben de gidip DSP’den aday oldum. Hiç tabelası olmayan bir parti olmasına rağmen, diğer adaylarla aramızda çok fark yoktu. O süreçten sonra da şimdi çok büyük pişmanlıklar görüyorum. Şimdi CHP dışında bir başka partiden aday olmam. CHP üyesiyim zaten. Eğer parti kamuoyu yoklaması yaparsa beni aday göstereceğine inanıyorum. Rahatça iki milletvekili çıkarabiliriz. İkinci sıraya da iyi bir arkadaşımızı koyarsak iki tane çıkarabiliriz."

Bakmadan Geçme