Deva Partisi Lideri Babacan: ''Jeopolitik sorunlar G20 masasına taşınmalı''

Deva Partisi Lideri Ali Babacan, Davos'ta kritik toplantılara katıldı.

Deva Partisi Lideri Babacan: ''Jeopolitik sorunlar G20 masasına taşınmalı''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Davos Zirvesi’ni değerlendiren Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, krizlerden çıkış yollarını anlattı.

Babacan, Batı Balkan ülkelerinin başbakanlarıyla bir araya geldiği Davos Zirvesi’nde, bu ülkelerin Avrupa- Atlantik kurumlarına entegrasyonunu önemsediklerini belirtti.

Katıldığı toplantılarda küresel gelişmelere ilişkin çözüm önerileri sunan Babacan, zirvede bir dizi temas gerçekleştirdi.

Babacan’ın yeni jeopolitik döneme ilişkin katıldığı toplantı basına kapalı gerçekleşti. Toplantıda çeşitli ülkelerin cumhurbaşkanları ve dış işleri bakanlarının yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yer aldı.

‘’OYSA G20 JEOPOLİTİK MESELELERİN DE ELE ALINABİLECEĞİ BİR PLATFORM’’

Toplantının değerlendirmesini yapan Babacan, ‘’Ülkelerin birbirinden uzaklaştığı, sorunların büyüdüğü bir dönemde jeopolitik meselelerin açıkça konuşulup müzakere edilebileceği bir platform var, G20. G20 yapısı şu anda potansiyelinin altında kullanılıyor. Gündemde ağırlıklı olarak ekonomik konular var. Oysa G20 jeopolitik meselelerin de ele alınabileceği bir platform. Birleşmiş Milletler, çok sayıda üyesiyle interaktif bir şekilde çalışmakta güçlük çekiyor. G20, istişare ve müzakere için daha ideal bir sayıya sahip. Üstelik G20’nin temsil gücü de çok yüksek. G20’de konsensüsle alınan kararlar, tüm dünyada destek görüyor. G20’nin görev alanını genişletmek ve jeopolitik konuları da gündeme almak çok önemli olacak” dedi.

BABACAN, BALKAN ÜLKELERİ LİDERLERİYLE BİR ARADA

Babaca’nın katıldığı toplantılardan bir diğerinin gündemi ise Batı Balkanlar’daki gelişmelerdi. Toplantıya, Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Børge Brende, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Krišto, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Karadağ Başbakanı Dritan Abazović, Kuzey Makedonya Başbakanı Stevo Pendarovski, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vućić de katıldı.

Balkan ülkelerinin başkanlarıyla bir araya gelen ve Batı Balkan ülkelerinin Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonunu önemsediklerini belirten Babacan, ‘’Bölgesel sahiplenme ve kapsayıcılık temel ilkelerdir. Bölgedeki tüm ülkelerin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz” diye konuştu.

‘’MÜDAHALE EDECEK BİR DÜNYA KALMAYACAK’’

Ali Babacan, toplantıda yenilenebilir enerjiye geçiş ve karbon salınımlarının düşürülmesiyle ilgili BM 2050 hedeflerine ulaşılması için rezerv para üreten merkez bankalarının devreye girmesinin şart olduğunu belirtti.

Babacan, “Yoksa müdahale edecek bir dünya kalmayacak ortada. Mesele çevre ve iklim değişikliğiyse büyük paralar gerekiyor. Bu büyük paraları hiçbir hükûmet hiçbir zaman bulamayacak. Amerika, İngiltere, Japonya, İsviçre, yani rezerv para üreten merkez bankalarının bunun finansmanı konusunda mutlaka devrede olması lazım. Merkez bankası başkanları bunu duyunca zıplarlar, onu da biliyorum ama az çok bu işleri bilen, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin oturduğu G20’nin zamanında dönem başkanlığını yapmış bir kişi olarak başka çare görmüyorum” ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme