DEVA Partili Yeneroğlu: 'Özlem Zengin'in yanındayız'

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu 'Özlem Zengin partililer tarafından yalnız bırakılmıştır, yanındayız.' dedi.

DEVA Partili Yeneroğlu: 'Özlem Zengin'in yanındayız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mustafa Yeneroğlu, iktidarın 2 yıl önce duyurduğu 'İnsan Hakları Eylem Planı'nda yer alan vaatlerin durumunu değerlendirmek üzere TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Kadına şiddeti önlemeyi amaçlayan 6284 sayılı kanunun siyasi pazarlık haline getirildiğini söyleyen Yeneroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’e destek verdi. Yeneroğlu, “Kendi bekasını kadın ve çocukların bekasından üstün gören partililer tarafından yalnız bırakıldı.” dedi.

“BUGÜN ZORBA BİR ANLAYIŞLA YÖNETİLİYORUZ”

Yeneroğlu, 2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan İnsan Hakları Eylem Planı’nın üzerinden tam 2 yıl geçtiğini, planın açıklanmasının ardından, salı günü TBMM Genel Kurulu’da kabul edilen 7. Yargı Paketi ile toplamda dört yargı paketinin yürürlüğe girmiş olacağının altını çizerek şunları söyledi:

“Peki bu kadar yasal düzenlemenin yapıldığı ülkemizde hak ihlalleri önlenebildi mi?  Hukuk devletinin asgari gereklilikleri tesis edilebildi mi? Adalette en ufak bir iyileşme sağlanabildi mi?  Elbette ki koskoca bir hayır.  Bugün gün gittikçe artan şekilde hukuk devletinin en asgari şartlarının dahi sağlanmadığı, kuvvetler ayrılığının ve yargı bağımsızlığının görmezden gelindiği zorba bir anlayışla yönetiliyoruz; daha doğrusu savruluyoruz.”

“YARGI PAKETLERİYLE HUKUKA, ADALETE SUSAMIŞ MİLYONLARI BİR SÜRE AVUTMAK İSTİYORLAR”

“Temel haklar yok sayılıyor. Hukukun araçsallaştırıldığı, işkence ve kötü muamelenin ciddi biçimde yaygınlaştığı karanlık bir dönemden geçiyoruz. Bu ne demek biliyor musunuz? Demek ki, 'yargı reformu yapıyoruz' diyenler samimi falan değil, amaçları da hukuk çerçevesine dönmek değil. En temel hakları ellerinden alınan vatandaşlarımız onların umurlarında dahi değil. Demek ki, yargı paketleriyle yapılmak istenen, hukuka, adalete susamış milyonları sadece bir süre avutmak, başka bir şey değil.”

“PANSUMAN TEDBİRLERLE YARGININ KRONİKLEŞMİŞ SORUNLARI ÇÖZÜLEMEZ”

“O zaman da söylemiştik, tekrar söylüyoruz, iki senedir söylüyoruz: Pansuman tedbirlerle yargının kronikleşmiş sorunları çözülemez. Adalet bilincinden uzak istediğiniz kadar kanun hazırlayın hiçbir işe yaramaz; yaramıyor da zaten.” İnsan Hakları Eylem Planı da kara mizah olarak tarihte yerini aldı. Adını dahi hak etmeyen bir samimiyetsizlik belgesi olmanın ötesine geçemedi.  Bu eylem planı iktidarın hukuka makyajından başka bir şey değildir. Her yerinden akıyor, yüzüne gözüne bulaşıyor.”

“VAATLERİN NEREDEYSE 3’TE 2’Sİ YERİNE GETİRİLMEDİ”

“DEVA Partisi olarak, eylem planında yer alan hedeflerden gerçekleştirilenleri ve gerçekleştirilmeyenleri ayrıntılı olarak çalıştık. ‘İnsan Hakları Eylem Planı Takip Raporu’muz ile vaat ettikleri ancak hayata geçirmedikleri tabloyu ortaya koyduk. Eylem planındaki 2 yıllık 285 hedeften yalnızca 111’inin hayata geçirildiğini tespit ettik. Yani 2 yıllık toplam 285 vaadin tam 174’ü yerine getirilmedi. Yani söz verilen eylemlerin neredeyse 3’te 2’si yerine getirilmedi.”

“CUMHURBAŞKANI DOĞRUDAN YARGIÇLIK YAPIYOR”

“Eylem planında 'Yargı Bağımsızlığı Ve Adil Yargılanma Hakkının Güçlendirilmesi' adlı bir ana başlık var. Vaatlerin çoğu yerine getirilmediği gibi iktidar Demokles’in kılıcını hakim ve savcıların tepesinde tutuyor. Cumhurbaşkanı doğrudan yargıçlık yapıyor. İktidarın, Anayasa Mahkemesinin görevini yerine getirmeye çalışan üyelerini devamlı tehdit ederek hizaya getirmeye çalışmasının adeta normalmiş gibi algılandığı akıl almaz bir dönemdeyiz.”

“ÖZLEM ZENGİN’İN YANINDAYIZ”

Yeneroğlu TBMM AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin için ise şu ifadeleri kullandı:

“Böyle bir dönemde, AK Partili bakanlar ve grup başkan vekilleri dahi bu konuda baskı altına alınmış. Hatta AK Parti Grup Başkan vekili Sayın Özlem Zengin 6284 sayılı kanunu savunduğu için tehditler aldığını ifade etmiş fakat partisi, özellikle de kendi bekalarını toplumdaki tüm kadınların, çocukların bekalarından üstün gören partililer tarafından yalnız bırakılmıştır. Kendi grup başkan vekiline sahip çıkmayan, baskı ve tehditlere maruz kalmasına göz yuman bir iktidardan, kadınların haklarını korumasını beklemek de elbette abesle iştigal olurdu. AK Parti Grup Başkan vekili Sayın Özlem Zengin’e yaşadığı ağır baskılar ve tehditler sebebiyle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, baskılara ve tehditlere karşı, şiddet karşısındaki her bireyin amasız fakatsız yanında olduğumuz gibi kendisinin de yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.”

Bakmadan Geçme