DEVA Partili Rızvanoğlu, atık ve asbest konusunda uyardı

DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu,i, deprem bölgesindeki vatandaşı atık madde ve asbest konusunda uyardı.

DEVA Partili Rızvanoğlu, atık ve asbest konusunda uyardı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem bölgesindeki vatandaşları atıkların içme suyuna karışabileceği ve enkaz kaldırılırken hacaya saçılan asbestin akciğer kanserine yol açabileceğini söyleyen DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, partisinin deprem değerlendirme ve çözüm raporunda konuyu çalıştıklarını belirtti. 

Rızvanoğlu açıklamasında, ''İşin özü; insanları öldüren değil, yaşatan bir çark. Çevreyi kirleten değil, temizleyen bir çark. Bu çarkı döndürmek zorundayız. Hangi afet olursa olsun; insanı, toprağı, suyu korumak. İşin özü, yaşatan devlet olmak.” dedi. 

''HER ŞEYİ TİTİZLİKLE ÇALIŞTIK''

DEVA Partisi’nin Deprem Değerlendirme ve Çözüm Raporu’nda her şeyi ince ayrıntısına kadar ele aldıklarını söyleyen Rızvanoğlu, “Depremin ekonomik yükünü nasıl omuzlayacağımızdan çevresel etkilerine, sektörel ve sosyal etkilerine kadar her şeyi titizlikle çalıştık. Başarısızlığı ayyuka çıkan hükûmete somut tavsiyelerde bulunduk. Kimseyi teknik detaylara boğmak istemiyorum. Çevre ve insan sağlığını tehdit eden atık yönetimindeki hatalara değindik” diye konuştu.

''TAVSİYELERİMİZİ KENDİMİZE SAKLAMADIK''

Çalışmalarının içeriğinden de bahseden Rızvanoğlu, “Afetten hemen sonra geçici yaşam alanlarının atık yönetiminden afet anı ve sonrasındaki su yönetimine, yıkıntı atıklarının kaynağında ayrıştırılmasından tıbbi atık, asbest ve kimyasalların risk yönetimine, doğru depolama alanı seçiminden seçilecek alanlarda alınacak önlemlere kadar her şeyi çalıştık. Tavsiyelerimizi kendimize saklamadık. Hükûmetin de erişimine sunduk.” ifadelerini kullandı. 

Rızvanoğlu'nun açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:

“Binaların enkazında ortaya çıkan çok önemli bir risk ile karşı karşıyayız. Adı asbest. Binaların çatısından borularına kadar geçmiş yıllarda kullanılan kimyasal bir madde bu. Zehirli bir özelliği var. Bina yerle bir olunca, asbest, enkazdan çıkan toz halinde kolayca havaya yayılıyor ve her nefes alışımızda akciğerlerimize yerleşiyor. Kanserojen bir maddeyi soluduğumuz için bu tozlar, akciğer kanserine yol açabiliyor. Bu işin şakası yok. Tedbir almak zorundayız.” 

“Gittiğimiz yerlerde enkazı kaldırmaya çalışan görevlilerde özel bir maske kullanımı yoktu. Çıkan tozun solunmaması adına bölge halkı için de pek bir önlem alınmamıştı. Asbeste bire bir, en yakından, doğrudan muhatap olan insanların sağlığı hiçe sayılmıştı. Mesela yıkıntıyı taşıyan kamyonlar brandayla kaplanmamıştı. Gerekli sulamalar da yapılmamıştı.”

“Hafriyat ve moloz yığınları, doğamızın ve insanımızın sağlığını hiçe sayarak alelacele bertaraf edilmeye çalışıldı. Hesapsızca, kitapsızca ve sadece kısa vadedeki siyasi hesaplar düşünülerek yapıldı.”

Bakmadan Geçme