Cumhurbaşkanı Erdoğan:"Tarih ibret almayanlar için tekerrür eder'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarih ibret almayanlar ve kıssadan hisse çıkarmayanlar için tekerrür eder. ' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:&quotTarih ibret almayanlar için tekerrür eder'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da gerçekleştirilen Diplomasi Forumu'nda konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Rusya-Ukrayna krizinin ardından iki ülke arasındaki ilk üst düzeyli temasın dışişleri bakanlığı seviyesinde dün burada gerçekleşmiş olması forumun amacına ulaşmaya başladığını görüyorum. Foruma katılanların oturumlara yapacakları katkılar yanında aralarında tesis edecekleri güçlü diyalogu da önemli görüyorum. Aynı şekilde istikbalimizin teminatı olan gençlerimizin foruma yönelik yoğun ilgisini memnuniyetle karşılıyorum .Daha genişi katılımda tertip ettiğimiz 2 . Antalya Diploması Forumu'nun rüştünü ispat etmiş bir uluslararası bir etkinlik olarak inşallah yoluna kararlılıkla devam edeceğine inanıyorum" diyerek sözlerine başladı.

Erdoğan devamında şunları kaydetti:

"Dünyamız 21. yüzyılın ilk çeyreğini geride bırakmaya hazırlanırken insan lığın küresel barışa huzura ve refaha duyduğu özlem de o derece artıyor. Tarımda, bilimde, sanayide, iletişimde yaşanan onca ilerlemeye rağmen insanlık olarak temel meselelerimizi henüz çözüme kavuşturamadığımızı görüyoruz. Terörizm, açlık, yoksulluk, kıtalar arasındaki adaletsizlik, sıcak çatışma ve iç savaşlar iklim değişikliğinin yol açtığı çevre felaketleri küresel gündemin en süt sıralarında yer almayı ne yazık ki sürdürüyor. Ekonomiler büyürken gökdelenler yükselirken birilerinin cüzdanları şişerken belli başlı ülkeler günden güne zenginleşirken istatistikler bize daha müreffeh bir dünya resmi çizerken maalesef hemen yanı başımızdan çocuklar açlıktan ölmeye devam ediyor. Açlık virüsü her yıl dünyada Koronavirüs'ten daha fazla insanın hayatına maloluyor. İstikrarsızlık ve çatışmalar sebebiyle milyonlarca insan yurtlarını terk etmek zorunda kalıyor. Akdeniz'de Sahra Çölün'de veya karlı bir dağın tepesinde yitip giden hayatlar insanların içinde bulunduğu çaresizliği ortaya koyuyor. Sadece 2014 yılından bu yana Akdeniz'in mavi suları 25 bine yakın umut yolcusunun mezarı oldu . Son 10 senede dünya genelinde mülteci sayısı iki kattan fazla artarak 85 milyona ulaştı. Bu sayıya 15 günde 2 milyondan  fazla Ukraynalı mülteci eklendi. Yerlerinden edilen kişi sayısının önümüzdeki günlerde daha da artacağı anlaşılıyor. "Bırakın yeni savaşların önüne geçmeyi on yıllardır süren çatışmaların bile çözülemedi denklemde kimse kendini emniyette hissedemez. Nerede yaşarsak yaşayalım hiç birimiz başkasından bana ne diyemez. Söndüremediğimiz her yangının durduramadığımız her çatışmanın üzerine gitmediğimiz her problemin eninde sonunda bizi de etkileyeceğini, yakacağını bilmeliyiz. Bu acı gerçeği Suriye'de Yemen'de, Afganistan'da Libya'da Arakan'da ve daha birçok kriz bölgesinde defalarca şahit olduk."

"Tarih ibret almayanlar ve kıssadan hisse çıkarmayanlar için tekerrür eder. Ders alınmadığından sadece tarih değil aynı zamanda acılar da tekrarlanır. Ukrayna meselesi bu hakikatin en son örneği olarak karşımızda duruyor. Türkiye hem Akdeniz hem Karadeniz ülkesidir. Ukrayna ve Rusya Karadeniz'den komşumuz ve dostumuzdur. Komşularımız arasındaki krizin sıcak çatışmaya dönüşmesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Gerilimin tırmanarak bu aşamaya evrilmesi en fazla bizi rahatsız etti. En çok bizi endişelendirdi. Komşumuz olan bir ülkenin egemenliğine yönelik saldırgan eylemleri asla maruz göremeyiz. Ukrayna, Kırım'ın yasa dışı ilhakı başta olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hiçe sayan gayrı-meşru adımları biz Türkiye olarak reddediyoruz. Gerek Rusya Federasyonu gerekse Ukeraynalı dostlarımızla yaptığımız tüm görüşmelerde bu meseleyi hep gündemde tuttuk. Şimdi söylüyorum eğer 2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı tüm dünya ses çıkarmış olsaydı acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık? Kırım'ın işgaline sessiz kalanlar şimdi bir şeyler söylüyorlar. Adalet bu tyer kürenin belli bir bölümünde geçerli diğer bölümünde geçersiz mi? Bu nasıl bir dünya! Uluslararası toplum gereken hassasiyeti göstermedi gereken desteği göstermedi. Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı. İşte bugün vaktine güçlü irade sergilenmesi halinde diplomasi ile çözülebilecek sorunların yıkıcı ve can yakıcı sonuçlarıyla yüzleşiyoruz. Evlerini ter eden sivilleri korku ve endişe dolu çocukları, harap olan şehirleri ölen masumları gördükçe üzüntümüz katlanarak artıyor."

Bakmadan Geçme