Babacan iddiası: "Faiz kararı Merkez Bankası'nın değil, Sayın Erdoğan'ın"

Aydın'da partisinin il binasının açılışında konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, faiz kararının Merkez Bankası'nın değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı olduğunu savundu.

Babacan iddiası: &quotFaiz kararı Merkez Bankası'nın değil, Sayın Erdoğan'ın"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Babacan, parti il binasının açılışı için Aydın’a geldi. Partilileri tarafından coşkuyla karşılanan Babacan, burada vatandaşlara hitap etti.

Öncelikle Merkez Bankası’nın faiz kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Babacan, “Dün Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklandı. Düzeltmek lazım; bu faiz kararı Merkez Bankası’nın falan değil, Sayın Erdoğan faiz kararı. Zaten uluslararası basın “Erdoğan’ın Merkez Bankası” diye haber yapmış. Gece yarısı kararlarıyla başkanı, başkan yardımcıları mevsimlik işçiye çevrilen bir kurumun bağımsızlığı ve itibarı olmaz.” dedi.

“DÖVİZ REZERVİYLE KURU KONTROL EDECEK İMKAN KALMADI”

Merkez Bankası’nın elinde ekonomiyi düzeltmek için faizi düşürmekten başka çare kalmadığını belirten Babacan, “Döviz rezervi eksi 52 milyar dolara düştü. Döviz rezerviyle artık kuru kontrol edecek imkân kalmadı. Merkez Bankası’nın elinde bir tane enstrüman kaldı. O da gecelik faiz. Dişli sıyırdı. Araba kullananlar bilir; dişli döner ama sıyırdı mı çevirmek boşa. Araba gitmez. Merkez Bankası da Sayın Erdoğan’ın talimatlarıyla dişli sıyırmış durumda. Ne yapsalar fayda etmiyor. Faizi indiriyor, piyasa faizi yükseliyor. Faizi indiriyor, kur fırlıyor. Artık ellerinde hiçbir kontrol enstrümanı kalmadı.” diye konuştu.

“FAİZ İNDİRİMİNDEN MUTLU OLANLAR YABANCILAR”

Yapılan faiz indirimlerinin dövizin yükselmesine neden olduğunu ifade eden Babacan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Merkez Bankası geçen ay ve bu ay toplam üç puanlık faiz indirimi yaptı. Sonucu ne oldu? Dolar kuru 8.30’dan 9.30’a, 9.40’a, 9.50’ye çıktı. Partili medyada, Cumhurbaşkanlığının propaganda makinesi İletişim Merkezi midir, İletişim Başkanlığı mıdır nedir, orada hiç bahsetmiyorlar. Ama çok önemli bir gerçek oluştu: Hazine’nin borçlanma faizleri bir ay içerisinde yüzde 17,5’tan yüzde 20,5’a çıktı. Hem de uzun vadeli on yıllık faiz arttı. Üstelik bu, devletin ödediği faiz. Bu milletin, bu devletin bütçesinden ödediği faiz. Merkez Bankası’nın, Erdoğan’ın düşürdüğü faiz ise gecelik-haftalık Merkez Bankası’nın aldığı faiz. Sayın Erdoğan’ın tabiriyle, Merkez Bankası’nın faiz indiriminden en mutlu olanlar faizi alan yerli, yabancı insanlar.”

Bakmadan Geçme