Osman Utkan

Şehirlerin mesajları

Osman Utkan

Nasıl ki insanlar birçok yolla mesajlar veriyorlarsa yaşadığımız şehirler de bazı mesajları bizlere aktarmaktadır.

Sözsüz iletişim kapsamında mekânların önemli yer tuttuğu söylenebilir.

Bir şehrin yollarında kasislerin az ve çok olması önemli mesajlar içerir kanaatimce. Örneğin okulların ve yaya geçitlerinin önündeki kasisler araç sürücülerine lisan-ı halle şöyle seslenir:

“Ey sürücü burası bir okul! Burada öğrenciler yoğunlukta olur. Bu nedenle bu yollarda birçok uyarıcı tabelalar bulunmaktadır. Buradan geçerken daha dikkatli ve yavaş geçmelisin. Ancak siz sürücüler bunu uyarıcıları görmüyor ya da okumuyorsunuz. Çok hızlı giderek bu kuralları ihlal ediyorsunuz ve çocukların hayatını riske atıyorsunuz. Bu nedenle sizi durdurmak ve yavaşlatmak için biz görevlendirildik. Siz bilinçli bir şekilde davranmayıp bu yollarda durmaz ve yavaşlamazsanız biz sizi zorla durdurmayı biliriz.”

Kaldırımları oldukça yüksek olan bir şehirde kaldırımlar bizlerle konuşur. Kaldırımlara neden yüksek yapıldığı sorulunca söyle cevap verir:

“Ben dünya standartlarında yerden çok yüksek olmayacak şekilde yapıldığım zaman araçlar üstüme park ediyor. İnsanların yürümesi gerektiği halde onların yolunu bu araçlar gasp ediyor. Araç sürücüleri kaldırıma park edilmemesi gerektiğini bilmedikleri için biz onları engellemek adına yüksek olarak yapıldık.”

Kaldırımların kenarlarında rampaların olmaması ya da rampaların çok dik olması da bir mesaj vermektedir bizlere. Şehirlerde kaldırımlarda rampaların olmaması bize şunu söyler:

“Bu şehirde yaşayan yürüme engeliler veya bebekli ve çocuklu ailelerin varlığı bizim için önemli değil. Onlar nasıl inip çıkarlar bizi ilgilendirmez. Bu şehirdeki yürüme engeli engelli sandalye sahipleri ve çocuklu bebek arabası sahibi aileler başının çaresine baksınlar.”

Kaldırımlarda kabartmalı yolların olmaması ya da kabartmalı yollarda engellerin olması da mesajlar verir. Görme engelliler için yolların olmaması, o şehrin görme engellileri yok sayması anlamına gelmektedir. O şehir görme engellilere: “Sizi kaale almıyorum” şeklinde mesaj veriyordur. Kabartmalı yolları olup da vatandaşların o yollara, görme engellileri engelleyecek şeyler koyması ayrıca mesajlar vermektedir. Bu durumda vatandaşlar, görme engellileri yok sayarak “Biz sizi, sizin engellerinizi ve hayatınızı umursamıyoruz” şeklinde mesaj vermektedir.

Kaldırımlardaki engeller sadece engelli bireyler için sıkıntı oluşturmamakta aynı zamanda yayaların hakkını da gasp etmektedir. Esnafın yaya yolu olan kaldırımlara malzeme koyması ve kaldırımları daraltması yayaların kaldırımlardan inip araç trafiğinin aktığı cadde ve sokaklarda yürümek zorunda kalmasına neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde kaldırımlar boştur ve sadece yayalar tarafından kullanılır. Kaldırımların işgal edilmesi aynı zamanda kul hakkıdır diye düşünenlerdenim.

Yorumlar 2
Cesim Coban 23 Eylül 2021 15:55

İnsan memleketinde niye yaşar? Başka çaresi yoktur da ondan .. Vizontele 1

Seyit Ahmet Uzun 22 Eylül 2021 17:50

Duyarlılığından dolayı TEBRİKLER değerli kardeşim.

Yazarın Diğer Yazıları