Uğur Şahin: " Uyarlanmış aşı gelecek yıla hazır olabilir"

Prof. Dr. Uğur Şahin, " Var olan aşımızı Omicron varyantına hızlı bir şekilde uyarlamak için yeterli vakte sahibiz. Uyarlanmış aşı gelecek yıla hazır olabilir."

Uğur Şahin: " Uyarlanmış aşı gelecek yıla hazır olabilir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ABD'li Pfizer firmasıyla birlikte koronavirüse kaşı mRNA aşısını geliştiren Alman BioNTech şirketinin kurucuları olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Reuters tarafından düzenlenen çevrim içi konferansta konuştu. Konferansta, tüm dünyada endişe uyandıran Omicron varyantına ilişkin açıklamalarda bulunan Şahin, varyantın aşılı kişileri de enfekte edebileceğini ve, yeni bir Kovid-19 aşısına ihtiyaç duyulacağını kaydetti. Şahin, "Öne çıkan soru buna ne zaman ihtiyacımız olacağı. Var olan aşımızı Omicron varyantına hızlı bir şekilde uyarlamak için yeterli vakte sahibiz." dedi.

“UYARLANMIŞ AŞI GELECEK YILA HAZIR OLABİLİR”

Yeni varyantla ilgili gelmesi beklenen çok sayıda veri olduğunu kaydeden Şahin, "Durumun ne kadar acil olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz. Uyarlanmış aşı gelecek yıla hazır olabilir." diye konuştu. Uğur Şahin'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“OMİCRON KOVİD GEÇİRENLERİ ENFEKTE EDEBİLİR”

"Çok sayıda mutasyona uğramış bir varyanta sahibiz. Omicron'un antikorlardan kaçabileceğini düşünüyoruz. Aşılanmış insanları ve daha önce Kovid geçiren insanları enfekte edebilir. Bu durum açık. Ama yeni varyantın, aşılı insanlarda ciddi hastalığa neden olabileceği açık değil.

“VARYANTLARIN NEDEN OLDUĞU CİDDİ HASTALIĞA KARŞI KORUYABİLİR"

Aşılı insanların ciddi hastalığa karşı korunabileceğinin de açık olmadığını dile getiren Şahin, “Ancak, aşılı insanların ciddi hastalıktan korunacağını umuyoruz. Ancak, aşılanmamış insanlar daha ciddi bir hastalıkla karşılaşabilir. Yeni varyant beklediğimden erken ortaya çıktı, gelecek yıldan önce bulun olmasını beklemiyordum. Şu anda, yeni varyantın gerçek dünyadaki sonuçlarının birkaç haftaya çıkmasını bekliyoruz. Şundan eminiz ki, güçlendirici doz aşan kişiler ciddi hastalığa karşı korunacaklar Bunu birkaç hafta içinde öğreneceğiz. En önemli gerçek şu ki, aşımız tüm varyantların neden olduğu ciddi hastalığa karşı koruma sağlayacak düzeyde. “ diye konuştu.

"YOKSUL ÜLKELERE AŞI DAĞITIMINI HIZLANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Yoksul ülkeler için yürütülen aşı çalışmalarında da bahseden Şahin, “Birkaç hafta önce Senegal'deydik. Ortak olduğumuz şirketlerle aşının yoksul ülkelere dağıtımı hakkında konuştuk. Yoksul ülkelerde dağıtımı kolaylaştıracak teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. 2022'ye buralardaki üretim tesislerimizin inşasını bitirmeyi hedefliyoruz. “ dedi.

“GELECEK YIL BİR MİLYAR DOZU GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE GÖNDERMEYİ PLANLIYORUZ”

Yeni teknolojiler ile yoksul ülkelerdeki aşı dağıtımını hızlanacağından emin olduklarını dile getiren Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Koronavirüs aşısının patentini paylaşmakla ilgili bir sıkıntım yok. Kişisel olarak, çözümler arıyorum. İnsanlarını eğtiyoruz. mRNA aşısını geliştirmek için 10 yıldır çalışıyoruz. Üretimimizin en yüksek kalitede olması için 50 bin tane adımdan geçiyor. ABD ve Avrupa'daki deneyimli ortaklarımız bunun için çalışıyor. Bu yılın sonuna kadar bir milyar doz aşıyı, gelecek yıl ise bir milyar dozu daha gelişmekte olan ülkelere göndermeyi planlıyoruz. "

Bakmadan Geçme