TURKOVAC'ta yeni gelişme :" Delta varyantını izole ettik"

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, üniversiteleri bünyesinde geliştirilen TURKOVAC aşı çalışması kapsamında delta varyantını de izole ettiklerini söyledi.

TURKOVAC'ta yeni gelişme :" Delta varyantını izole ettik"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rektör Çalış, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından geliştirilen TURKOVAC aşı çalışmasındaki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi. TURKOVAC'ın İngiliz varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğunu belirten Rektör Çalış, delta varyantının da izole edildiği bilgisini verdi. Çalış, "Delta varyantını izole ettik. Delta varyantına karşı TURKOVAC aşımızın etkinliğini araştırıyoruz. Hem transgenik farelerde hem de gönüllü serumlarında çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah en kısa sürede sonuçlanacak. Alfa varyantında olduğu gibi bunda da çok etkili olmasını bekliyoruz. Ekibimiz hızlı bir şekilde çalışıyor, belki bir ay içinde Delta varyantına TURKOVAC'ın etkisini gösterebileceğiz." diye konuştu.

“FAZ 3 ÇALIŞMALARI ÇOK İYİ GİDİYOR”

Rektör Çalış, ERÜ ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen TURKOVAC aşısında, Faz 3 çalışmalarının Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda sürdüğünü hatırlattı. Çalış, "ERÜ'de de Faz 3 çalışmalarını arkadaşlarımız takip ediyor. Çok iyi gidiyor. Biz hiç aşı olmamış vatandaşlarımızı TURKOVAC aşısına gönüllü olmaya davet ediyoruz." dedi.

“İKİ DOZ AŞI OLANLAR DA ÜÇÜNCÜ DOZ OLARAK TURKOVAC YAPTIRABİLİRLER”

İki doz aşı olanların TURKOVAC'ı üçüncü doz olarak yaptırmasına ilişkin de Sağlık Bakanlığı tarafından çalışma yürütüldüğünü de belirten Prof. Dr. Mustafa Çalış, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımızdan iki doz aşı olanlar da üçüncü doz olarak TURKOVAC yaptırabilirler. Şu an sanırım 5 merkezde yapılıyor ama bakanlık bunu 25-30 merkez olarak hesaplıyor. İnşallah en kısa sürede diğer merkezler de açılır. Çünkü farklı şehirlerden de gönüllü başvuruları oluyor, bizler de bu merkezlerin bir an önce açılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Hem faz-3 çalışmalarındaki gelişmeler hem de üçüncü doz TURKOVAC çalışmalarıyla beraber, iki çalışmanın ön sonuçları değerlendirilerek, en kısa sürede acil kullanıma geçileceğini düşünüyorum."

Bakmadan Geçme