Türk Tabipleri Birliği: "Maymun çiçeği, virüslü materyalden insana bulaşabilir"

Türk Tabipleri Birliği," Maymun çiçeği hastalığı, virüs bulaşmış materyalden insana bulaşabilir. " açıklamasında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği: &quotMaymun çiçeği, virüslü materyalden insana bulaşabilir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Maymun çiçeği hastalığına yönelik açıklama yapan TTB, hastalığın koronavirüs gibi yapılmadığını belirtirken, ilk defa bu kadar yaygın hale geldiğini vurguladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), son günler de endişelere neden olan ve birçok ülkede görülen maymun çiçeği hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hastalığın varlığının 50 yıldan uzun süredir bilinmesine rağmen dünyada ilk defa bu kadar yaygınlaştığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Birçok ülkede tespit edilen maymun çiçeği hastalığı, bildiğimiz özellikleriyle Kovid-19 gibi hızla yayılan bir hastalık değildir. Ancak ilk defa bu kadar yaygınlaşması, hastalığın önemini göz ardı etmememiz gerektiğini gösteriyor. Hastalığın ilk defa saptandığı Afrika dışında da salgınların olması, küresel düzeyde önem verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.”

“HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ HAFİFE ALINMAMALIDIR”

Çiçek aşısının sonlandırılması ile bağlantılı olarak bağışıklıkların düştüğü belirtilirken şu ifadelere yer verildi:

“Dünyadaki vakaların ani artışının, maymun çiçeği virüsünün geçmişe göre daha kolay bulaşmasını sağlayan bir mutasyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını ve her bir maymun çiçeği hastalığı salgınının tek bir kökene kadar uzanıp uzanmadığını ortaya koyacak çalışmalar yapılmalıdır. Tüm bunlara dayanarak maymun çiçeği hastalığının halk sağlığı açısından önemi hafife alınmamalıdır."

Hastalığa, maymun çiçeği virüsünün neden olduğu belirtilen açıklamada, maymun çiçeğinin, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropik yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer kıtalarda da görülen bir "viral zoonotik" hastalık olduğu vurgulandı.

Hastalığının genel olarak ‘ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri’ ile kendini gösterdiği aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Genellikle iki ila dört hafta süren semptomların ardından seyri duran bir hastalık olmasına rağmen ağır vakalara dönüşebilir. Nitekim son zamanlardaki vaka-ölüm oranı yüzde 3-6 civarındadır."

Hastalık enfekte bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla veya virüs bulaşmış materyalden insanlara bulaşabilir.

Bakmadan Geçme