Pandemi çocuklarda miyopiyi artırdı

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Kovid-19 pandemisiyle birlikte çocuklarda miyopinin hızla arttığını açıkladı.

Pandemi çocuklarda miyopiyi artırdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TOD, uzak görme bozukluğu miyopinin dünyada yeni bir salgın olarak tanımlandığını, özellikle çocuklarda hızla arttığını ve erken teşhisle kontrol altına alınmaması halinde retina yırtılmasına kadar varan görme kaybına sebep olabileceğini bildirdi.

Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey Birim Başkanı Prof. Dr. Ayşe Burcu, özellikle pandemi döneminde çocukların dijital ekran kullanım oranının yüzde 500 arttığını söyleyerek, “Gelecek 5 yıl içinde dünyada 2 milyar kişinin, 2050 yılında ise dünya nüfusunun yarısının miyop olması bekleniyor.” dedi.

Miyopinin günlük hayatı ciddi derecede etkilediğini, gözlük kullanmadan tahtadaki yazıları okuyamadıkları için özellikle çocukların okul başarısını etkilediğini belirten Prof. Dr. Ayşe Burcu “Küçük çocuklarda miyopi daha hızlı ilerliyor, ne kadar erken başlarsa o kadar hızlı artış gösteriyor. Erken tanı ve tedavi bu sebeple çok önemlidir. İlerleyen yüksek miyopi de göz tansiyonu, retina yırtılması, makula hastalığı gibi görme kaybına varan büyük tehlikelere yol açabilmektedir.” diye konuştu.

2050 YILINDA DÜNYA NÜFUSUNUN YARISININ MİYOP OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

2000'li yıllarla birlikte akıllı telefon, bilgisayar ve tablet kullanımının artmasıyla miyopi oranlarının da arttığını, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her 3 kişiden birinin miyop olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ayşe şöyle konuştu:

 “Artış bu hızla devam ederse 2050 yılında sayıların yüzde 50'yi aşacağı tahmin ediliyor. COVID-19 salgını döneminde hem eğitimlerini sürdürmek, hem de sosyal faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla çocuklar daha çok bilgisayar, tablet ve telefon kullanmaya başladılar. 2020'de yapılan bir anketin sonuçları, katılımcıların yaklaşık yüzde 48'i çocukların günde 6 saatten fazla internette vakit geçirdiğini bildirmiştir. Bu durum, pandemiden önce ekran başında harcanan zamandan yaklaşık yüzde 500'lük bir artış anlamına gelmektedir. Ekran başında çok zaman geçiren çocuklarda miyop görülme oranı arttı. Önümüzdeki bir 5 sene içerisinde 7 milyarlık dünya nüfusunun en az 2 milyarının, 2050 yılında ise yaklaşık yarısının miyop olması öngörülmektedir.”

EN AZ 1 SAAT GÜN IŞIĞI ALINMALI

Prof. Dr. Ayşe Burcu, çocuklarda 6-12 ay, 3-5 yaş ve okul dönemi her yıl erken yaşta göz muayenesini mutlaka yaptırmak gerektiğini söyledi. Çocukların dijital ekranlarda geçirdiği süre kontrollü olmalı ve ekran süresinin azaltılması gerektiğini söyleyen Burcu, 6 yaşından küçük çocukların ise ekrandan uzak tutulması gerektiğini vurguladı.

Burcu, çocukların açık havada gün ışığında en az bir saat zaman geçirmelerini evde çocuğun vakit geçirdiği alanların ve özelikle çalışma odasının iyi aydınlatılması, loş olmamasının önemli olduğunu dile getirdi.

Bakmadan Geçme