Omicron BA4, Omicron BA nedir? Belirtileri nelerdir?

Koronavirüs vaka sayıları, Omicron BA4 ve Omicron BA5 varyantlarından dolayı tekrar arttı. Peki, bu varyantlar nelerdir, belirtileri nedir?

Omicron BA4, Omicron BA nedir? Belirtileri nelerdir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm dünyada koronavirüs vaka sayıları arttı. Bunun nedeni de, Şubat ayında Güney Afrika'da tespit edilen Omicron BA4 ve BA 5 varyantlarının alt varyanlarının ortaya çıkması. 

BULAŞICILIK ORANI YÜKSEK

Omicron BA ve BA5 varyantlarının en önemli özelliği, bulaşıcılıklarının diğer varyantlara göre daha yüksek olması. Ayrıca her iki varyant da, aşılara karşı daha dirençli. Yani mevcutta uygulanan aşılar, henüz BA4 ve BA5 varyantlarına karşı çok da etkili değil. Aynı zamanda daha önce koronavirüs geçirmiş olan hastalarda oluşan bağışıklık da, Omicron BA4 ve BA5 varyantlarında işe yaramıyor. Yani, kısa zaman önce koronavirüs geçirmiş olan bir birey bile her iki varyanta yakalanabiliyor. 

BELİRTİLER DAHA UZUN SÜREDE KAYBOLUYOR

Yeni alt varyantların öncekilerden bir diğer farkı belirtilerin daha uzun sürmesi. Omicron'un BA.1/2/3 varyantına yakalanan hastaların ortalama iyileşme süresi 4-5 günken BA.4/5 alt varyantlarında 10 güne kadar çıkabiliyor. 

Güney Afrika ve İngiltere'de şimdiye kadar elde edilen veriler, BA.4/5 alt varyantlarının hastalığı ağır geçirme ve ölüm oranlarını belirgin bir şekilde etkilemediğini ortaya koyuyor. 

Nature bilimsel dergisinde yayımlanan bir çalışmada Dr. Wasiila Jassat ve ekibi hastaneye yatışlarda hafif bir artış görüldüğünü ancak ölüm oranlarında küçük bir azalma olduğuna dikkat çekti.   

Bununla birlikte ölüm ve ağır hastalık oranlarının, virüsün varyantı dışında toplumda aşılı ya da hastalıkla bağışıklık kazanmış kişi sayısındaki artıştan da etkilenebileceği unutulmamalı. 

BELİRTİLERİ NELER?

Covid-19'un bilinen semptomları ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra BA.4/5 varyantında burun akıntısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de daha sık görülüyor. 

Vakaların büyük çoğunluğunu BA.4/5 alt varyantlarının oluşturduğu Fransa'da Halk Sağlığı Merkezi'ne göre, Omicron'un ilk varyantlarında sık görülmeyen tat ve koku kaybı yeni alt varyantlarda geri döndü. 

Bakmadan Geçme