Mısır ve ayçiçeği yağlarında büyük tehlike!

Yapılan araştırmalara göre  mısır, ayçiçeği, palmiye ve soya fasulyesi yağları ısıtıldığında çeşitli kanserlerle bağlantılı olduğu bilinen aldehit kimyasalları açığa çıkabiliyor.

Mısır ve ayçiçeği yağlarında büyük tehlike!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İngiltere'deki DeMonfort Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, bitkisel yağlarda kızartılan yemeklerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen günlük miktardan 200 kat daha fazla aldehit içerdiği bulundu. Bilim insanları, Hindistan cevizi yağının ise tüm yağların en sağlıklısı olabileceğini öne sürdü. Başka bir araştırma da, yemeklik yağların yeniden kullanılmasıyla gelen ek bir riskin altını çizerek, bunun kolon kanseri riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuldu. 

Uzmanlara göre bunun nedeni  ayrıştırılmış yağların mutasyon ve kanserin yayılmasını başlatan genleri değiştirerek kanser riskini artırabilmesidir. Tekli doymamış ve doymuş yağlardan oluşan yağlar ise ısıya daha dayanıklı olma eğilimindedir. Bunlar arasında, her ikisi de oleik asit gibi daha yüksek düzeyde tekli doymamış yağlara sahip olan kolza tohumu ve zeytinyağı sayılabilir.

Bakmadan Geçme