Koronavirüs bitiyor mu?

Bilim insanları 'omicron' varyantından sonra koronavirüsün bitebileceğini söylüyor. Şimdi gözler bilim insanlarından beklenen net açıklamalarda...

Koronavirüs bitiyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2019'dan bu yana tüm dünyanın başını ağrıtan Kovid-19 pandemisinde sevindirici haber gelebilir. En son çıkan Omicron varyantı ile birlikte, pandeminin etkisiz hale gelebileceği düşünüülüyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının, Kovid-19'un mevsimsel bir hastalığa geçişinin işareti olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Varyantla ilgili uluslararası araştırmaların sürdüğünü belirten Şener, söz konusu araştırmalardan bazılarında, Omicron varyantının mevsimsel koronavirüs (HCoV-229E) ile benzer bir genom dizisine sahip olduğunu gösterdiğini ve bunun Kovid-19'un mevsimsel bir hastalığa öndüşmesinin işareti olabileceğini kaydetti.

HIZLI BULAŞIYOR AMA TEHLİKELİ DEĞİL 

Omicron varyantı hakkında detaylı bilgi veren Şener, söz konusu varyantın hızlı bulaştığını, ancak yoğun bakım yatış sayısını artırmadığını ve hastalığın seyrinin hafif olduğunu ifade etti. Bu nedenle, yapılan araştırmalarda varyantın, aynen gripte olduğu gibi Kovid-19'u mevsimsel bir hastalığa dönüştürebileceğini kaydeden Şener, "Mart 2022’ye kadar tüm Avrupa’da dolaşan varyantların yarısından çoğunun Omicron olacağı hesaplanıyor. Çünkü önümüzde Güney Afrika örneği var. Çok kısa sürede, 2 haftada dolaşan varyantların yüzde 75’i Omicron oldu ve daha da önemlisi test pozitiftik oranı yüzde 4'ten yüzde 24'e çıktı. Bu baş döndürücü bir hız." dedi.

"SEVİNMEK İÇİN ERKEN"

Ancak sevinmek için henüz erken olduğunun da altını çizen Şener, "ABD, Kanada ve Hindistan'dan bilim insanlarının ortak çalışmasında Omicron'da daha önceki varyantlarda olmayan ve mevsimsel koronavirüs (HCoV-229E) ile çok benzer bir genom dizisine sahip olduğu gösterildi. Bu aslında Omicron varyantı, Kovid-19'un mevsimsel bir hastalığa dönüş işareti olabilir ama her şeye rağmen henüz sevinmek için çok erken, çünkü bu salgın döneminde çok sık bu bilimsel duygusal dalgalanmaları yaşadık. Her şeyden önce halen ülkemizde baskın varyant Delta ve mevcut aşılardan kaçamıyor ve her varyanta etkili, tek etkili mücadele metodu ise maske, mesafe ve hijyen." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme