Hatırlatma dozu için flaş çağrı durdurun!

DSÖ Genel Direktörü ülkelerde devam eden 3. doz takviye aşı dağıtımının adaletsizlik ve düşüncesizlik olduğunu gerekçe göstererek durdurulmasını istedi.

Hatırlatma dozu için flaş çağrı durdurun!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya 2 yıldır hayatı olumsuz anlamda etkileyen koronavirüs ile mücadele ediyor. 2019’un başında dünyayı etkisi altına koronavirüs dünya genelinde yaklaşık 5 milyona yakın cana mal oldu. İlk olarak Hindistan'da görülen Delta varyantı ise küresel vaka ve ölüm sayılarındaki artışın bir numaralı nedeni olarak gösterildi. Bu kapsamda birçok ülke Delta varyantından karşı daha iyi korunabilmek için  takviye doz kararı aldı. Yalnız bu karara Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) büyük bir eleştiri geldi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu kararların 'adaletsiz' olduğunu iddia etti ve durdurulması gerektiğini söyledi.

”DERHAL DURDURULMASINI İSTİYORUM”

Konuyla ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ülkelerin takviye aşı kararı almasını eleştirdi. Ghebreyesus, "Ahlaksız, haksız ve adaletsiz olduğunu düşünüyorum ve derhal bu kararın durdurulmasını istiyorum. Güçlendiricilere başlamak gerçekten küresel bir topluluk olarak yapabileceğimiz en kötü şey. Bu adaletsiz ve aynı zamanda adil değil.” dedi.

AFRİKA NÜFUSUNUN SADECE %7'Sİ BİR DOZ AŞI ALDI

Tedros, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Okyanusya'nın hepsinin nüfuslarının %50'sinden fazlasına tek bir aşı dozu uyguladığını, oysa Afrika nüfusunun sadece %7'sinin bir doz aldığını söyledi

2030’A KADAR BEKLENİLMELİ

Tedroz yaptığı uyarılara benzer uyarılar geçen gün Avustralyalı bilim insanlarından da geldi. Aşı adaletsizliğine dikkat çeken ekip , Kovid-19'un tamamen dünyadan silinmesi için 2030'a kadar beklenilmesi  gerektiğinin çizdi. Eylül ayında, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), belirli insanlar için Pfizer aşısının destekleyici dozlarını onayladı.

Bakmadan Geçme