Evlenecek çiftler ücretsiz SMA testi yaptırabilecek

SMA hastalığına ilişkin beklenen haber geldi. Evlilik öncesi talep eden çiftler ücretsiz SMA tarama testi yaptırabilecek.

Evlenecek çiftler ücretsiz SMA testi yaptırabilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Spinal Müsküler Atrofi (SMA)  hastası bebeklerin zorlu tedavi süreçlerinin gündem gelmesinin ardından talep edilen ücretsiz tarama testi yapılması konusunda gerekli adımlar atılmaya başlanacak. Bu doğrultuda bakanlık tarafından ülke genelinde ‘Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı’ başlatılacak. Program kapsamında, 81 ilde evlenecek çiftler, ücretsiz SMA taraması yaptırabilecek.

800 BİN TARAMA KİTİ ALINACAK

Program kapsamında kullanılacak 800 bin tarama kiti alımı için Bakanlık tarafından düzenlenen ihaleye 8 Ekim saat 11.00'e kadar teklif toplanacak. İhale sürecinin ardından uygulamanın hızlıca hayata geçirilmesi planlanıyor.

HER YIL 170 SMA HASTASI BEBEK DOĞUYOR

Türkiye'de her yıl ortalama 170 SMA'lı bebek dünyaya geliyor. Hayata geçirilmesi planlanan uygulama, bunun durumun önlenebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Uygulama kapsamında genetik geçişli bir hastalık olan SMA’yı taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde yapılacak olan tarama programı sayesinde belirlenmesi amaçlanıyor.

TAŞIYICI ÇİFTLER TÜP BEBEĞE YÖNLENDİRİLECEK

Program sayesinde taşıyıcı durumda olan ailelere bebeğin hasta doğabileceği anlatılacak ve doğum öncesinde tedbir alınması sağlanacak. Bebeğin SMA'lı doğmasının önlenmesi için isteyen çiftler, tüp bebek uygulamasına yönlendirilecek.

SMA NEDİR?

Sinir hücrelerini etkileyen, kalıtsal ve ilerleyici bir kas hastalığı olan SMA, nadir görülüyor. Hastalık, omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi temel kabiliyetlerin işleyişini bozuyor.

Bakmadan Geçme