Dr. Eyyüb Yılmaz 'dan acıktırmayan tarif!

Tıbbi Beslenme Uzmanı Dr. Eyyüb Yılmaz Ramazan ayına özel acıktırmayan tarif önerilerinde bulundu.

Dr. Eyyüb Yılmaz 'dan acıktırmayan tarif!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sahurda nasıl beslenmeliyiz ? sorusuna cevap veren Dr. Yılmaz sahur vaktinde yenecek en doğru gıdanın acıkma hissini en geç ortaya çıkaran yağ olduğunu belirtti.

“EN DOĞRU BESİN BOL TEREYAĞLI YUMURTA”

Dr. Yılmaz, “Metabolizması anında vücuda bol miktarda su aktaran yağdır. Proteinin metabolizması sonrası yüksek miktarda su kaybedersiniz, yağın metabolizmasından ise su çıkar. Siz, ikindiden sonra halen sanki vücudunuzda su içmiş gibi bir duygu hissedersiniz. Bunun sırrı yağın en son yakıt ocağına geldiği gerçeğinden kaynaklanır ve yağ taşıdığı suyu açığa çıkarır. Aslında çöl kültüründe bu bilgi çok aktif kullanılır, yağlı yemeklerin suyu tutabildiğini bilirler ve uzun yolculuklarda vücudun su ihtiyacını bu şekilde sağlarlar. Bu yüzdendir ki sahurda yenebilecek en doğru yemeklerden biri de bol tereyağlı yumurtadır.” diye konuştu.

Dr. Eyyüb Yılmaz, sahurda fazla miktarda yemek yemenin ve su içmenin neden olacağı durumları ise şöyle anlattı:

“Siz, sahurda çok acıkırım korkusuyla karbonhidrat, peynir, yumurta ve ekmek yediğinizi hayal edin, susarım diye bol bol da su içmişsiniz. İçtiğiniz su midenizde proteinlerin sindirimini sabote eder, içtiğiniz suyu en fazla dördüncü saatte idrarla atmış olursunuz ama idrar su değildir, zehirli atıklarla beraber bir miktar değerli mineralleri atarız ve bu durum halsizlik nedeni olur. Mideye dönecek olursak; yediğiniz peynir, yumurta ile çok su içtiğiniz için proteini sindiremediniz karnınızda gaz oluşur. Bu gaz gerçekten çok ağır kokar, bazen ağızdan bu gazı çıkarmak zorunda olanlar bilir, son derece rahatsız edicidir.”

“BAKLAGİLLER YOĞURTLA YENMELİDİR”

Sahurda yenebilecek en doğru besinlerin başında tatlı turp, havuç, semiz otu gibi besinlerin geldiğini ifade eden Dr. Yılmaz, “Baklagiller yanında yoğurt olması koşulu ile yenebilir. Baklagiller yoğurtla yenmelidir, çünkü onların da glisemik endeksi kısmen yüksektir. Bizim yoğurdu kullanım nedenimiz sadece bu değil, aynı zamanda bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı etkisi ile acıkmayı geciktirerek de faydalıdır. Tabii bir katkı daha var yoğurt depolanmış yağ rezervlerimizi aktifleştiren bir besindir.” dedi.

ACIKTIRMAYAN TARİF

Dr. Eyyüb Yılmaz, sahura özel acıktırmayan tarifini paylaştı.

Yılmaz, “Rendelenmiş lahana, yer elması, renk renk havuç çeşitleri, karabaş, kırmızı turp veya roka, dere otu, semiz otu, kıvırcık çeşitlerinden yapılan salataları özellikle bol zeytin yağlı ve mümkünse kavrulmamış yerli çerezlerden hazırlanan bir salatayı herkese öneririm. Günümüzdeki hayat pahalılığını kabul ediyorum elbette ama ucuz çerezlerin besin değerleri az zannetmeyin. Ay çekirdeği, yer fıstığı, kabak çekirdeği çok değerli besin listesinin başında geliyor.” diye konuştu.

“SEBZELERİN LİFLERİ MUHTEŞEM BİR PREBİYOTİK”

Yorgunluğu alan ve gençleşmemizi sağlayan besinler hakkında da bilgiler veren Dr. Eyyüb Yılmaz şunları söyledi:

“Bu ürünlerin hepsi bol bol sulu lif içerir, orucun en zor saatlerin olan 15.00 -18.00 arasında henüz bağırsaklarınızda dolaşıyor olacak. Düşünün iftara daha bir saat var ama sanki çeşmeden su içmişsiniz gibi diliniz yaş olacak. Ben bunu birkaç yıldır farkındayım ve uyguluyorum. Rahatlığını siz de göreceksiniz. Bu tercihinizden dolayı önemli bir sürpriz de sizi bekliyor; sebzelerin lifleri muhteşem bir prebiyotik olurken, ramazan ayında en sık karşılaşılan kabızlık, hazımsızlık sorunlarınızı bitirecek. Ayrıca güzel bir nokta daha var. Bu lifler inanılmaz miktarda bol antioksidan varlığı ile sizin yorgunluğunuzu da alacak ve gençleşmenizi de sağlayacak.”

Bakmadan Geçme