Celin Dion'la hayatımıza girdi: Katı Kişi Sendromu

Dünyaca ünlü şarkıcı Celin Dion sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Katı Kişi Sendromuna yakalandığını açıklamıştı. Peki katı kişi sendromu nedir?

Celin Dion'la hayatımıza girdi: Katı Kişi Sendromu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Stiff person sendromu yani katı kişi sendromu Kanadalı şarkıcı Celin Dion’un hastalığa yakalandığına dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla gündem oldu. Çok nadir görülen nörolojik bir hastalık olan katı kişi sendromu merak uyandırdı. Peki nedir stiff person yani katı kişi sendromu?

Katı kişi sendromu, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen nadir bir hastalık. Gövde kasları, bacaklarda ve vücudun farklı kas gruplarında sertleşme ve kasılma gibi belirtileri bulunuyor. İlk başta belirli aralıklarla görülen bu semptomlar ilerledikçe, oluşan kasılmalar ve sertlikler geçmiyor.

PEKİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalık aniden çıkabiliyor. Bunun dışında üzüntü, stres, duyulan sesler, hafif dokunmalarla da ortaya çıkıyor.

Katı kişi sendromuna sahip kişiler seslere ve dokunmalara duyarlı oluyor. Hastalığın şiddeti arttıkça ise hastalarda yürüme ya da hareket kısıtlaması yaşanıyor. Hastanın hareket etmesine engel olacak kadar ilerleyebiliyor.

SAATLERCE SÜREN AĞRILAR

Kişilerin hastalıkta yaşadığı kasılmalar, ağrılar ve kas spazmları bazen saatlerce sürüyor.

Genellikle gövde ve karın kaslarında sertleşme ve kasılmalarla ağrılar belirti gösteriyor. Hatalığın ilerlemesi kişiden kişiye değişiyor. Bazı hastalarda ilerleme birkaç ay sonra olurken bazı hastalarda birkaç yıla kadar devam ediyor.

HASTALAR TOPLUM İÇİNE ÇIKMAK İSTEMİYOR

Ağrıların şiddeti arttıkça ve ağrıların durumu ön görülemediğinden hastalar toplum içine çıkmak istemiyor.

Bazı hastalar kendilerini eve kapatırken, sosyal ilişkilerden uzaklaşıyor. Bu durum hastalarda depresyon ve anksiyete gibi sorunlara da sebep oluyor.

HASTALAR HİKÂYELERİNİ PAYLAŞIYOR, FARKINDALIK YARATIYOR 

Amerika’da kurulan Katı Kişi Sendromu Araştırma Vakfı, katı kişi sendromu hastalarının hızlı teşhis, tedavi, bakım alması için çalışmalar yürütüyor.

Vakıf aracılığıyla hastalar, hikayelerini paylaşarak hastalıkla ilgili insanları bilinçlendiriyor.

Bakmadan Geçme