Bakan Yanık: "SMA ile ilgili duygu sömürüsü var"

Bakan Derya Yanık, SMA ile ilgili ciddi bir duygu sömürüsü olduğunu ve kampanyaların, SMA'lı çocukları kobay olarak kullanacak onaysız tedaviler için yapıldığını söyledi.

Bakan Yanık: &quotSMA ile ilgili duygu sömürüsü var"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bazı milletvekillerinin SMA tedavisiyle ilgili taleplerde bulunduğunu anımsatan Yanık, SGK'nın SMA hastalarına destek sunmasına rağmen, aileler ve çocuklar üzerinden oluşturulan, duygu sömürüsüne dayalı bir yapının ortaya çıktığını ifade etti.

KAMPANYALAR ONAYSIZ VE DENEY AMAÇLI TEDAVİLERE YÖNLENDİRİYOR 

SMA ile ilgili kampanyalarda, hasta çocukları kobay olarak kullanacak bir tedavi sistemi için para toplandığının altını çizen Bakan Yanık, "SMA ile alakalı çok ciddi bir duygu sömürüsü, umut sömürüsü; ailelerin çocukları üzerinden hassasiyetlerini deneysel alana çekmeye çalışan bir yapı var. Türkiye'de en ağır, en pahalı hastalıklarda bile onaylanmış tüm tedavileri karşılayan bir sosyal güvenlik sistemi, ne kadar pahalı olursa olsun bunu karşılayan bir sosyal güvenlik sistemi var. SMA ile alakalı da dünyada onaylanmış yöntemleri karşılayan bir sosyal güvenlik sistemi var. Ama siz, öbür taraftan, insanların hem çocuklarını kobay olarak kullanacak hem de dünyanın araştırma parasını da üstüne alacak sistemi onaylamamızı ve bunu desteklememizi bekliyorsunuz. Bunu bu millete lütfen yapmayın. Elinizde küçücük çaresiz bir yavrunuz var. Onun tedavisini sağlayabilmek, onu iyileştirebilmek için her türlü umuda sarılan aileler var." diye konuştu. 

SMA HASTALIĞI NEDİR?

Spinal Musküler Atrofi olarak adlandırılan SMA, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. Vücutta yer alan pek çok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. SMA hastası çocuklar için tedavi masraflarını karşılamak üzere çok sayıda kampanya düzenlenmektedir.

Bakmadan Geçme