Bağışıklık için: beyaz soğan ve balkabağı çorbası

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, kış aylarında bağışıklığı güçlü tutmak için beyaz soğan ve balkabağı çorbası içilmesini önerdi.

Bağışıklık için: beyaz soğan ve balkabağı çorbası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Soğanın, yüksek besin değeri ile vücut direncini artırdığını belirten Diyetisyen Arpacı, antioksidan özelliği ve probiyotik içeriğiyle kış aylarında bağışıklığı kuvvetli tutmak için önemli bir gıda olduğunu ifade etti.

BEYAZ SOĞAN ÇORBASI TARİFİ

Beyaz soğan çorbasının kış aylarında önemli bir besin deposu olduğunun altını çizen Arpacı, çorba tarifine dair şu bilgileri verdi:

“Beyaz soğan çorbası için; 6 tane orta boy soğan, 2-3 adet fesleğen yaprağı, 1 avuç karnabahar, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 3 diş sarımsak, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı et suyu, 1 su bardağı tavuk suyu, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı muskat rendesi, tuz, karabiber ve pul biber gerekli. Doğranan soğanları yağda 15 dakika soteleyin. Ezilen sarımsakları, fesleğen, tavuk suyu, et suyu, sütü ve suyu ilave edin. Daha sonra blend edilen karnabaharı ekleyin. Tuz, muskat, karabiber, pul biber ile tatlandırın ve 15 dakika kaynatın.”

ENERJİ KAYNAĞI BALKABAĞI ÇORBASI

Kış aylarında bağışıklığı güçlendiren bir diğer besinin de balkabağı olduğunu dile getiren Arpacı, balkabağı çorbasının faydalarına dair ise şunları söyledi:

“Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden biri de balkabağıdır. Çünkü yüksek oranda alfa ve beta karoten içeriğine sahiptir. Balkabağı 100 gramı ile bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse yüzde 35’ini karşılar. Yüksek lif içeriği ile bağışıklık sistemine etki eden bağırsakların sağlığını da artırır. Enfeksiyon ve virüs kaynaklı hastalıklarla mücadeleye destek verir. Aynı zamanda vücut direncini yükselterek enerji de sağlar. Balkabağını birçok şekilde tüketebilirsiniz. Bu soğuk kış günlerinde yapacağınız balkabağı çorbası sağlığınız için oldukça faydalı olacaktır. 4-5 dilim balkabağı, soğan, havuç ve zencefili suda pişirin. Pişme sonrası malzemeleri blend edin. Üzerine 1 bardak süt, su, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ekleyerek biraz daha pişirin.”

Bakmadan Geçme