Aşı ve kısırlık ilişkisi açıklandı! İşte sonuçlar

Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarını kullanımı ile birlikte binlerce vatandaşın kafasını kurcalayan aşı ve kısırlık yapar mı? sorusu cevaplandı.

Aşı ve  kısırlık ilişkisi açıklandı! İşte sonuçlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kovid-19 ile mücadele kapsamında Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının kısırlık yaptığı iddiaları bir dönem sağlık gündemini oldukça meşgul etti. Hatta öyle ki bu durum aşı karşıtlığına dahi neden oldu binlerce vatandaş kısır olma kaygısıyla aşı yaptırmaktan vazgeçti. Bu durum üzerine Birleşik Devletleri'ndeki  aşılar ve kısırlık üzerine  bir çalışma gerçekleştirdi.  Miami Üniversitesi'nde yürütülen çalışma neticesinde iki doz aşının ardından katılımcıların sperm sayısının sağlıklı düzeyde kalmaya devam ettiği ortaya çıktı.Çalışma 18-50 yaş aralığında kısırlıkla ilgili herhangi bir sorunu bulunmayan erkekler üzerinde gerçekleştirildi. Kovid-19 belirtisi olanlar ve 90 gün içinde Kovid-19 testi pozitif çıkan kişiler araştırma grubuna dahil edilmedi.

Dünyaca ünlü bir bilim dergisinde kendisine yer bulan çalışma dâhilinde bu şartlara uyan 45 sağlıklı erkeğe öngörülen takvim içinde haberci RNA (mRNA) molekülü kullanılarak üretilen Pfizer/BioNTech ve Moderna'nın Kovid-19 aşılarının iki dozu yapıldı. Katılımcılardan aşının birinci dozundan önce ve ikinci dozundan yaklaşık 70 gün sonra sperm örnekleri incelendi. Uzmanlar tarafından yapılan analizler neticesinde mRNA aşıların virüs içermemesinden dolayı sperm parametrelerini etkilemesinin beklenmediği sonucuna ulaşıldı.

Bakmadan Geçme