Aralıklı oruç diyeti çok da etkili değilmiş

Çin'de yapılan araştırma, 'aralıklı açlık' ya da 'aralıklı oruç' adı verilen diyetin geleneksel diyetlere göre çok da avantajlı olmadığını ortaya koydu.

Aralıklı oruç diyeti çok da etkili değilmiş
TAKİP ET Google News ile Takip Et

'aralıklı açlık' ya da 'aralıklı oruç' adı verilen ve genelde 16 saat hiçbir gıdanın tüketilmediği, yemek yeme süresinin ise 8 saatle sınırlandırıldığı diyet son yıllarda çok popüler hale geldi. 

Ancak Çin'de yürütülen ve sonuçları dünyanın önde gelen tıp dergilerinden The New England Journal of Medicine'de yayımlanan bir araştırma,  aralıklı açlık diyetinin geleneksel diyetten daha fazla işe yaramadığını ortaya koydu.  

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, obezitesi olan kişilerin bir yıl takip edildiği araştırmada, obezitesi olan 139 kişinin iki gruba ayrıldığını, aralıklı açlık diyeti uygulanan grup ile geleneksel diyetin uygulandığı grup arasında çok fazla fark olmadığını ifade etti. 

Yıldız, "Çalışmayla, 'Düşük kalorili gıdalar günün kısıtlı bir zamanında alınırsa daha avantajlı olur mu?' sorusuna yanıt verilmeye çalışıldı. Bir yıl sonunda her iki grupta da kilo kaybının olduğu, kilo kayıplarının yüzde 80'inin vücut yağından gittiği, kişilerin bel çevrelerinin 7-8 santimetre azaldığı, obeziteyle ilişkili şeker, kolesterol, tansiyon değerlerinin de birbirine benzer şekilde düştüğü saptandı. Bu çalışma bize ilk kez, bir yıl gibi uzun bir sürede almanız gerekenden daha az kalori almaya devam ettiğinizde beslenmeyi günün belli bir saatine kısıtlamanın avantajı olmadığını gösterdi. Dolayısıyla 'aralıklı oruç' yapalım ya da yapmayalım ihtiyacımız olandan daha düşük kalori almak obezite durumunda kilo kaybını sağlıyor." dedi. 

"ARALIKLI ORUCU UZUN SÜRE UYGULAMAK DOĞRU DEĞİL"

Aralıklı oruç diyetini yaşam tarzı haline getirip, sürekli uygulamanın doğru olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aralıklı oruç uyguladığınızda vücudun bioritmini değiştirmiş oluyorsunuz. Karaciğerin şeker depolamasından tutun herhangi bir hareket yapmazken kalori yakmasına kadar birtakım ayarları değişiyor. ABD'de yapılan bir çalışmaya göre, 'aralıklı oruç' diyetini yapıp bırakan insanlarda yeme davranış bozuklukları riskinin artıyor. Dolayısıyla yemek yemeyi kısıtlı bir zaman içinde zorlayarak yapmak sonrasında vücutta kalıcı hasarlara da neden olabilir. Bugünkü veriler ışığında bunu sürekli uygulamanın doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyebiliriz." 

Bakmadan Geçme