Alzheimer ile bağlantılı 42 yeni gen tespit edildi

Başta İngiltere, ABD ve Avustralya dahil 8 ülkede yapılan  Alzheimer Hastalığı ile ilgili yapılan araştırmada 42 gen tespit edildi.

Alzheimer ile bağlantılı 42 yeni gen tespit edildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nature Genetics, Alzheimer  hastalığı ile bağlantılı yüzbinlerce kişinin katıldığı bir gen araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Yapılan araştırmada,  111 bin 326 kişilik bir grup, genetik yapılarındaki farklılıkları araştırmak için 677 bin 663 sağlıklı bireyle karşılaştırıldı. Çalışmada,  Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin artmasıyla ilişkili daha önce 42'si bilinmeyen olmak üzere toplam 75 gen tanımladı.Bulgular, iltihaplanma ve bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan bir protein olan TNF-alfa'nın alzaymırda rol oynadığını gösterdi. Araştırmada ayrıca beyindeki toksik maddelerin yok edilmesinde görevli bağışıklık hücreleri olan Mikroglia'daki işlev bozukluğunun da hastalığın ilerlemesinde büyük bir etkisi bulunduğuna dair daha fazla kanıt elde edildi. Elde edilen bulgular sayesinde, tespit edilen genlerin beyin hücrelerinin ölümünde nasıl rol oynadığına daha yakından gözlemleyerek yeni tedaviler geliştirilebilecek. Ayrıca genetik testler, alzaymır geliştirme riski en yüksek olan kişilerin semptomlar ortaya çıkmadan önce belirlemesine yardımcı olacak.

OTUZ YILLIK ZİRVE

Cardiff Üniversitesi bünyesindeki İngiltere Demans Araştırma Enstitüsünün Direktörü ve araştırmanın yazarlarından Profesör Julie Williams, "Bu alzaymır araştırması alanında bir dönüm noktası ve 30 yıllık çalışmanın zirvesi." dedi. Araştırmanın alzaymırı anlama, hastalığı geciktirme veya önleme hedeflerinde büyük bir adım olduğunu ifade eden Williams, "Bağışıklık sistemimizin bileşenlerinin hastalığın gelişiminde büyük rolü var. Örneğin, beyindeki Mikroglia olarak bilinen bağışıklık hücreleri, hasarlı dokuyu temizlemekten sorumlu ancak bazı insanlarda daha az etkili olabiliyor ve bu da hastalığının hızlanmasına yol açıyor. Sigara, egzersiz ve diyet gibi yaşam tarzı faktörleri de alzaymır gelişimini etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme