65 yaş üzerine özel acil servisler geliyor

Acil Tıp Uzmanları Derneği tarafından hazırlanan proje kapsamında, Türkiye'de 65 yaş üstündeki vatandaşlar için acil servisler oluşturulacak.

65 yaş üzerine özel acil servisler geliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Acil Tıp Uzmanları Derneği tarafından (ATUDER), yaşlıların acil servislerdeki tedavilerine yönelik olarak Safe and Friendly Emergency Medicine for Elderly (SAFE-ME) (Güvenli ve Yaşlı Dostu Acil Servis) projesi hazırlandı. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin de ortak olduğu proje, Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilerek destek aldı. Proje sadece 65 yaş üstündeki vatandaşa yönelik acil servislerin kurulmasını öngörürken, projenin Türkiye'de ilk defa uygulanması ve model oluşturması hedefleniyor.

“ACİL TIP DOĞUMDAN ÖLÜME KADAR HERKESİN HAYATINDA ÖNEMLİ”

Proje ile ilgili bilgiler veren ATUDER Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Cander ise, Türkiye'nin acil tıpta öncü ülkelerden birisi olduğunu, birçok ülkeye liderlik yaptığını anlatan, acil tıbbın doğumdan ölüme kadar herkesin hayatında önemli olduğunu belirtti. Bu nedenle için tıbbın bilimsel gelişiminin önemli olduğuna değinen Cander, 65 yaş üstündeki vatandaş için hazırladıkları projelerinin, AB tarafından kabul edilerek, 250 proje içinde 39. seçildiğini dile getirdi.

Hazırlanan projeyle 65 yaş üzerindeki bireylere yönelik model bir geriatrik (yaşlı hasta bilimi) acil servis geliştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Cander, hastane öncesi 112 acil sağlık hizmetinden başlamak üzere, geriatrik yaş grubu hastaların acil serviste bakım süreçlerini ve standartlarını geliştirmeyi hedeflediklerini de söyledi.

“DÜNYADA BÖYLE BİR UYGULAMA YOK”

Projenin yaşlılar için başka bir acil servis sistemini hedeflediğine değinen Cander, şöyle devam etti:

"Yaşlı nüfus giderek artıyor. Onların çalışmaları farklı. Proje ekibinde, Romanya ve İspanya’da var. Ekibimiz bu hafta içinde İspanya'ya gidecek. İspanya'da ilk eğitimler yapılacak. Sonra Türkiye'de pilot bölge uygulamasıyla yaşlılar için yeni bir acil servis dizaynı yapıyoruz. Bu projemiz Avrupa'da çok ilgi gördü. Avrupa Birliği projeleri içinde destek aldı. Dünyada böyle bir uygulama yok. Türkiye'de başlangıç uygulamasını yapıyoruz. Pilot bölgeler seçilecek, acil servislerde entegrasyonu belirlenecek. Sadece yaşlılara odaklanılmış bir acil servis olacak. "

Cander, acillerin, sağlık sisteminin adeta yönetim merkezi olduğunu sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme