Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar: '2022 Doğubayazıt'ın yılı olacak'

Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, 2021'de ilçe için yaptıkları faaliyetleri ve yeni yıl hedeflerini Bülten Tv'ye anlattı.

Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar: '2022 Doğubayazıt'ın yılı olacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, Bülten TV Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Acar’a, 2021 yılında yaptıkları çalışmaları ve 2022 yılı hedeflerini anlattı. 2021 yılının ilçede çok hareketli geçtiğini söyleyen Başkan Acar, 2022’de de daha yüksek tempoyla çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. 2022’nin Doğubayazıt’ın çehresini değiştirecek bir yıl olacağını belirten Acar’ın röportajından detaylar şöyle:

“2021 YILI DOĞUBAYAZIT’TA ÇOK HAREKETLİ GEÇTİ”

Selma Kara: 2021  yılı nasıl geçti Doğubayazıt’ta?

Yıldız Acar: 2021 yılı Doğubayazıt’ta çok hareketli, resmen ilçenin çehresini değiştiren ve ilçemizi neredeyse 10 yıl ileri taşıyan bir yıl oldu. Öncelikle ilçemizin yolları çukurdan, çamurdan geçilmiyordu. 2021 yılında 57 kilometrelik bir asfalt çalışmasıyla birlikte önceliğimiz şehir merkezi olmakla beraber tüm servis yollarını asfaltlayıp, kaldırım ve benzeri çalışmaları gerçekleştirdik.

“İLÇEMİZİ ÇAMURDAN KURTARDIK”

 “Bir yandan da ekiplerimiz parke taşı döşemesi gerçekleştirdi. Yaklaşık maliyeti 5 milyon TL olan kilitli parke taşı ihalemizle birlikte, 250 bin metrekarelik bir alanı kilitli parke taşıyla kapladık. Kaldırımlar, yaya yolları, trafiğe kapalı olan yollar ve estetik görüntü vermek istediğimiz çirkin caddeler vardı. Örneğin Tuhafiyeciler Caddesi…  27 kilometrelik satıh kaplama çalışması yaptık. Böylelikle halkımızı asfalt yapılana kadar geçici olarak kışın çamurdan, yazın da tozdan korumuş olduk. Bunun da yaklaşık maliyeti 6 milyon civarında oldu.”

“9 MİLYON TL DEĞERİNDE ALT YAPI ÇALIŞMASI YAPTIK”

“Yine altyapı çalışmaları ve yağmur suyu döşemeleri gerçekleştirdik. İlçemizin kuruluşu 1930’lara dayanıyor. 7 akan derenin ortasında yer alıyor. Ancak ıslah çalışması yapılmadı. Bu kadar kadim bir şehirde halen daha yağmur suyu giderlerinin olmaması, en ufak bir yağmurda gölet oluşmasına neden oluyordu. Yaklaşık 9 milyon değerinde altyapı çalışması yaptık. Bunun içerisinde 16 kilometre yağmur suyu hattı döşemesi, yağmur suyu ızgaraları ve Sarıgül Mahallesinin tüm kanalizasyon sorununu halletmiş olduk. Şehrin muhtelif yerlerinde daha çok yukarıdan gelen çamurun önüne geçmek amacıyla; Koçkıran, Uluyol, Barış ve Abdigör Mahallelerini kapsayacak şekilde, üst bölgelerden gelen yağmur suyunun önüne geçmek için kanaletler döşedik. Altyapı çalışmalarımız bu şekilde devam edecek.”

“AB PROJESİYLE ALTYAPI SORUNUMUZU ÇÖZECEĞİZ”

“13 milyon Avroluk AB destekli projemiz Bakanlık tarafından desteklenip, son kullanıcı olan Belediyemize müşavir firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AB Delegasyonu tarafından bitirildikten sonra teslim edilecek. Bu proje 3 etaptan oluşuyor. Birinci etap yağmur suyu giderleri, 2. etap kanalizasyon, 3. etap da şuan sazlığa bıraktığımız atık suyun arıtılıp projemiz olan Kent Ormanı’nda sulama suyu olarak kullanılması. AB projemiz bu şekilde hayata geçti. İlkbaharda; Mart, Nisan ayıyla birlikte 50 yıllık Sanayi, Büyük Ağrı, Hürriyet ve Yeni Mahallemizin kanalizasyon sorununu tamamen ortadan kaldıracak bir proje. Mahallelerde halkımızla bir araya geldiğimizde, onlara verdiğimiz tüm sözleri tek tek hayata geçiriyoruz. Özellikle Sanayi Mahallesinin en büyük derdi kanalizasyondu. Artık bahçelerinde kazılacak yer kalmamıştı. 2022 yılına geldiğimizde biz halâ fosseptik kuyularını konuşuyorsak bu bizim ayıbımızdır. Maliyeti 143 milyon Bunun yüzde 12’sini biz karşılayacağız, geri kalan tamamı hibe. Doğubayazıt’ın çehresini ve yaşam koşullarını tamamen değiştirecek bir proje. Burada ekolojik bir problem var; sazlığa bırakılan sular hem sinek sorununa neden oluyor hem kötü kokuya hem de çevre kirliliğine neden oluyordu. Biz de yeni kurulacak arıtma tesisiyle, buralara akan kirli suyu dönüştürüp, satın aldığımız 700 dönümlük kent ve mesire ormanımız için kullanacağız.”

“ŞEHRİMİZİ YEŞİLLENDİRDİK”

“Bir şehirde yeşillendirme olmazsa olmaz. Yaklaşık 2 buçuk milyon Lira değerinde ilçemiz için peyzaj ve ağaçlandırma çalışması başlattık. Bu da şehrimizin çevresini oldukça değiştirdi. Bununla ilgili çok olumlu geri dönüşler aldık.”

“BİLBOARDLARIMIZI YENİLEDİK, İLÇEMİZİ IŞIKLANDIRDIK”

“Şehrimiz turistik bir kent. 1970’lerden kalan bir billboard çalışması vardı ve tahtaydı. Çok çirkin bir görüntüsü vardı. Onu değiştirip dijital ortama geçmemiz gerekiyordu. Yaklaşık 800 bin Lira değerinde şehrin çeşitli yerlerine led ekranlar ve billboardlar kurduk. Hemşehrilerimizin reklamlarını daha güzel bir ortamda sunmalarını sağladık. Bunun yanı sıra ışıklandırma çalışması yaptık. Ağrı Dağı’nın keçileri meşhurdur, dağ keçisi, İshak Paşa Sarayı, Nuh’un gemisi, Ahmedi Hani figürleri ile şehrimizin çeşitli yerlerini ışıklandırdık. Hem şehirdeki doneleri ışıklandırmak, hem şehrin güzelliğine katkı sunmak hem de aydınlatmak için böyle bir çalışma yaptık. Işıklandırma çalışmamız da devam edecek.”

“MODERN BİR TOPTANCI HALİ İNŞA ETTİK”

“40 yıl önce şehir merkezine kurulan ve 17 dükkandan oluşan, günümüzün şartlarına uymayan bir toptancı sebze hali vardı. Burası görüntü kirliliğine neden oluyordu. Burayı acilen şehir dışına çıkarmamız gerekiyordu. Çünkü oradan akan kirli sular şehir merkezine kadar ulaşıyordu. Haliyle insanlar rahatsız oluyordu. Ayrıca gürültü kirliliğine neden oluyordu. Burayı daha modern hale getirmek ve esnaf sayısını artırarak tekelciliğin önüne geçmek amacıyla; Sanayi Mahallesinde Sanayi Sitesinin hemen yanında 40 dükkandan oluşan yeni ve modern bir sebze hali inşa ettik. Buranın inşaatı halen devam ediyor. Buranın da yaklaşık maliyeti 7 milyon 500 bin Lira.”

ŞEHRE YENİ KENT MEYDANI GELİYOR

“Kentimizin içerisinde eski alınan yanlış imar kararlarından kaynaklı bir yeşil alan bulunmuyordu. Biz de halihazırdaki sebze halinin altına bir otopark ve üzerine de Şairler Parkı yapmak suretiyle bir kent meydanı oluşturmayı planlıyoruz. Buranın açılışını önümüzdeki Nisan ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

“ŞEHRİMİZE YATIRIMCI ÇEKMEYİ BAŞARDIK”

“Şehrimizde herhangi bir fabrika, üretim ya da hayvancılık olmadığı için insanların tek gelir kaynağı sınır ticareti. Sınır ticareti de pandemiden kaynaklı olarak kapandığı için insanlar neredeyse evine ekmek götüremeyecek hale geldiler. Belediye olarak yeni bir istihdam alanı oluşturmak için imkanlarımız kısıtlı. Ancak sosyal ilişkilerimizi kullanarak yatırımcıyı buraya çekmeyi başardık. Şu anda Doğubayazıt’ta bir çakmak fabrikası var, ikincisini de biz getirdik. Aynı zamanda bir bisküvi fabrikası açılacak. Aynı zamanda şu anda yapımı devam eden bir Tekstilkent Projesi de söz konusu. Bizlerin çabalarıyla Serhat Kalkınma Ajansı tarafından projelendirilen Teksilkent’in yapım işi de sürüyor. Temmuz ayında buranın faaliyete geçeceği öngörülüyor. Burada 2 bin 500 kadın istihdam edilecek. Bu sayede yaklaşık 10 bin kişi buradan ekmek yiyecek. Tekstilkent sayesinde kadınlar evde de istihdam edilebilecek. Bu da bölge için büyük bir başarıdır.”

“HALKIMIZA KAPILARIMIZ SONUNA KADAR AÇIK”

“Bir belediyenin yol, su, kanalizasyon hizmetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri de üretmesi gerekiyor. Biz de her Çarşamba halk buluşmaları gerçekleştirdik. O gün Belediyenin işleri durur, sadece halkın sorunlarını dinleriz. Her Belediye gibi biz de sosyal yardımlarla vatandaşımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıca ilçemizde sayıları 3 bin 500’ü bulan özel bireylerimiz var. Bir de yaşlı çiftlerimiz ve dul kadınlarımız var. Bunlara da imkanlarımız doğrultusunda teknik malzeme desteği sunuyoruz. Yaşlı ve dullarımız için de evlerine güneş panelleri kurmak suretiyle elektrik faturalarını düşürüyor ve sıcak su imkanı sağlıyoruz. Tekerlekli sandalye için çok sayıda hayırseverimizden destek aldık, ancak güneş enerjisi panellerini Belediye kaynaklarından sağladık.”

“KADINLARA ÖZEL ÇALIŞMALARI ÖNEMSİYORUZ”

“Kadınlar coğrafyamızda dezavantajlı gruplar içerisinde yer almakta. Bizler kadınların buraya çeşitli nedenlerle gelemeyecekleri için haftanın iki günü her mahallede kadınlara özel toplantılar düzenliyoruz. Onların sorunlarını dinliyoruz; kadın cins bilinci, diş sağlığı, meme kanseri, beslenme gibi konularda seminerler de gerçekleştiriyoruz. Kadınlarımız bu çalışmamızdan çok memnun. Bölgenin tek kadın başkanı olmam dolayısıyla kadınlarımız en özel sorunlarını bile benimle paylaşabiliyor, bu da benim için büyük bir avantaj.”

“GENÇLERİMİZİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN SPORLA KORUYACAĞIZ”

“Kimyasal madde bağımlılık yaşı 11‘e indi. Bunun nedeni de İran sınır kapısının bizde olması. Bununla acilen mücadele etmemiz gerekiyordu. Bunun için de spor faaliyetlerini başlattık. Şu anda BAL Ligi’nde ilçemizi temsil eden Doğubayazıt Spor Kulübü’nü oluşturduk. Gerçekten de çok başarılı bir kulüp. Her ne kadar biz Belediye olarak kulübü kurmuş olsak da, iş insanları ve halkın sahiplenmesi gerekiyordu. İş insanımız Barış ve Başar Çokdin Beylere de bu katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Barış Bey de ricamızı kırmayıp kulüp başkanımız oldu. 14 mahallemizde de spor turnuvaları başlattık. Bu şekilde gençlerimizin kahve köşelerinden çekip sosyalleşmesi ve sağlıklı kalmaları yönünde bir adım attık.”

“ÖĞRENCİLERİMİZİN YKS ÜCRETLERİNİ ÖDEDİK”

“Ben kendimden biliyorum; liseyi bitirdikten sonra YKS’ye girecek param yoktu. O dönemde Sosyal Yardımlaşma Vakfı Başkanının yanına gitmiştim ve o benim sınav ücretimi ödemişti. Aynı şekilde YKS’den önce iki genç kızımız geldi. Sınava girecek imkanları olmadığını söyledi. Kendi eski günlerim de aklıma geldi. Biz de tüm Doğubayazıt’taki öğrencilerimizin YKS giriş ücretlerini karşıladık ve bin 500 öğrencimize de kaynak kitap sağladık. Ayrıca öğrencilerimiz için deneme sınavları gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.”

“PAYLAŞIM KUTULARIYLA KOLEKTİF YAŞAMIN ÖNÜNÜN AÇTIK”

“Bunun dışında her şey paylaştıkça güzelleşir anlayışıyla ilçemizin çeşitli noktalarına paylaşım kutuları yerleştirdik. İhtiyacı olmayan insanlar oyuncak, temiz kıfayet, kitaplarını buraya bırakıyorlar. İhtiyacı olanlar da Kültür İşleri Müdürlüğümüzden bunları alıyor. Böylelikle ilçemizde kolektif bir yaşam tarzını yaygınlaştırmış olduk.”

“ÖĞRENCİLERİMİZE ÖZEL PROJELER DÜZENLİYORUZ”

“Öte yandan öğrencilerimiz için rol model panelleri düzenliyoruz. Özellikle Ağrılı başarılı insanları çocuklarımızla buluşturuyoruz. İlk ve ortaokul öğrencileri için de; hiç pizza yememiş olan çocukları pizzayla buluşturmak, hiç tiyatro izlememiz öğrencileri tiyatro ile buluşturmak gibi faaliyetler de gerçekleştiriyoruz.”

“ÇINARLARIMIZ BAŞ TACIMIZ, ONLARI UNUTMADIK”

“75 yaş ve üzeri çınarlarımızı akşamları evlerinde ziyaret edip kadınların ördüğü yün çoraplar, seccade ve teşbih hediye ediyoruz. Hem kadınlarımıza destek oluyoruz hem de yaşlılarımızı ziyaret edip kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlıyoruz.”

“2022’DE ÇALIŞMALARIMIZ HIZ KESMEDEN SÜRECEK”

“2022’de AB tarafından kabul edilen 13 milyon Avroluk projemiz devam edecek. İkinci Kadın Spor Salonu’nun ikinci şubesini açacağız. Çalışan kadınlarımız için güvenilir bir çocuk kreşi açmayı düşünüyoruz. Ayrıca Kadın Konukevi yapmak istiyoruz. Öğrencilerimiz ve şehrimizin misafirleri için bunu yapacağız. Kültür, Sanat ve Bilim Merkezi oluşturarak çocuklarımızı bilim ve sanatla buluşturmayı hedefliyoruz. Şu anda protokollerimizi imzaladığımız büyük bir kütüphane işine gireceğiz. Proje için 270 bin TL ödeme yaptık. İhalesi kısa zamanda gerçekleşecek. Mart ayında Şehir Stadyumunun hemen yanında, aynı zamanda etkinliklerin de yapılacağı kütüphanenin açılışını gerçekleştireceğiz. Halkımızın en önemli sorunu olan yol sorununu 2022’de tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. İmkanlar doğrultusunda geri kalan tüm yollarda asfalt ve satıh kaplama çalışması ile peyzaj çalışmalarımız sürecek. AB’ye sunacağımız Katı Atık Bertaraf Tesisi ile de ekolojik dengeyi korumayı ve katı atık bertarafını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

“YENİ YIL DOĞUBAYAZIT İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLACAK”

“Sevgili Doğubayazıt halkımız ve hemşehrilerimiz 2022 yılında da yine katılımcı belediyecilik anlayışıyla; tüm art niyetli söylentilere kulağımızı kapatıp işimize devam edeceğiz. Yeni yılın ilçemiz açısından verimli olacağına inanıyoruz. Turizm ve istihdam projelerimizi hayata geçirdiğimiz takdirde 2022 yılı halkımızın unutamayacağı güzel bir yıl olacak. Bunun için halkımızın bizden duasını eksik etmemesini diliyoruz. Dua sizden, hizmet bizden…”

Bakmadan Geçme