Naci Görür: Depremde on binlerce insanımızı 1-2 dakika içinde kaybederiz

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplantısına katılan Naci Görür: 'Deprem tartışmasını doğru bulmuyorum. Deprem ülkesi olduğumuzu kabul etmeliyiz.' dedi.

Naci Görür: Depremde on binlerce insanımızı 1-2 dakika içinde kaybederiz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı ve Yer Bilimci Prof. Dr. Görür’ü dinledi.

Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Görür, önlem alınana kadar deprem gündeminin terk edilmemesi gerektiğini ifade etti. Görür, Biz çözüm buluncaya kadar deprem gündemi terk etmeyecek, etmemeli. Bir yer bilimci olarak bu aşamadan sonra deprem tartışmasının, fay tartışmasının yapılmasını doğru bulmuyorum. Deprem nerede olacak, nasıl olacak ne zaman olacak ne büyüklükte olacak gibi konuşmalar yapılmasını pek yararlı bulmuyorum. Bu tartışmalar bilim platformunun konusudur. Kamuoyunu yanıltmaktan, kamuoyunu tereddütte düşürmekten başka anlamı olduğunu düşünmüyorum. Bir şeyi kabul etmemiz gerekiyor; bunu da hiçbir kuşkuya mahal vermeden kabul etmeliyiz. Türkiye genelinde bir deprem ülkesinde ve ülkemizde herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda büyük bir deprem olabilir. Olduğunda da binlerce, on binlerce insanımızı 1-2 dakika içinde kaybedebiliriz. Yalın gerçek budur." diye konuştu. 

13 milyon yıldan bu yana devam eden depremlerin yine devam edeceğinin altını çizen Görür, deprem tartışması yerine önlem almaya odaklanılması gerektiğini vurguladı. Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha milyonlarca sene de devam edecek. Deprem tartışmalarını olacak mı olmayacak mı tartışmalarını bir tarafa bırakalım. Depremi durdurmayacağımıza göre yapmamız gereken deprem dirençli yerleşim alanları oluşturmaktır. Türkiye'nin deprem sorunundan kurtulabilmesinin tek yolu yerleşim alanlarını deprem dirençli hale getirmektir. Deprem dirençli alanlar oluşturmak komplike ve zor olan bir şey değil. Depremlere bakıp, depremlerle yüzleşip nerede hata yaptığımızı ortaya koyarsak yani geçmişimizden ders çıkartırsak biz deprem dirençli kentleri çok daha bilinçli inşa edebiliriz. O kadar eskiye gitmeye gerek yok; bugünkü deprem bölgesine bir bakalım. Orada neyi yanlış yaptık ki bu kadar insanı kaybettik? Neyi yapmamız gerektiği orada gözüküyor.”

Olası İstanbul depremine de değinen Görür, "Eğer İstanbul'da beklediğimiz deprem olursa Marmara Bölgesi Türkiye'nin yüzde 60'ındaki ekonomik faaliyetlerin merkezi; İstanbul'daki iş dünyasının depreme hazırlıksızlığı nedeniyle Marmara'daki ekonomi çarkları durur. Durması demek Türkiye'nin ekonomik anlamda diz üstü çökmesi demek. Türkiye diz üstü çökerse ekonomi bağımsızlığını kaybeder, siyasi bağımsızlığını da kaybeder diye endişe ediyorum." ifadelerini kullandı. 

 

 

Bakmadan Geçme