MAUN Müdürü Dölek: "Yıkılmayan tarihi yapılardan ders çıkarılmalı"

Dr. İskender Dölek, depremde yıkılmayan tarihi yapılarda kullanılan tekniklerin günümüz yapılarında da uygulanması gerektiğini belirtti.

MAUN Müdürü Dölek: &quotYıkılmayan tarihi yapılardan ders çıkarılmalı"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilde birçok tarihi yapının da yıkımına neden olan 2 büyük depremde, bazı tarihi binalar ilk günkü sağlamlığında ayakta kaldı.

Uzmanlara göre, ayakta kalan eserler mimar ve inşaat mühendisleri tarafından incelenmeli, o günün şartlarında kullanılan malzeme ve yapı teknikleri araştırılarak günümüz yapılarına uyarılanmalı. 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, tarihi yapılarda kullanılan tekniklerden elde edilecek veriler ve bilgilerin günümüz yapım tekniklerine uyarlanması gerektiğini belirtti ve  “6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde yüzeysel deformasyonların yanında birçok mimari ve mühendislik yapı da yıkıldı. Bununla beraber birçok ilimizde tarihi ve kültürel yapılar ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Bu eserler içinde ayakta kalanlar mevcut. Yıkılan tarihi eserlerin restorasyonu dışında ayakta kalan eserlerin hem mimar hem de inşaat mühendisleri tarafından incelenmesi ve o gün ki şartlarda kullanılan malzemelerin ve kullanılan yapı tekniklerinin araştırılması gerekmektedir. Kullanılan malzeme ve tekniklerden çıkarılacak veriler ve bilgilerin günümüz yapım tekniklerine uyarlanarak Anadolu’ya özgü mimari ve yapım tarzının belirlenmesi belki de bu depremlerde bizim en büyük kazancımız olacaktır.” ifadelerini kullanıdı. 

Bakmadan Geçme