Geleneksel yarış için atlar hazırlanmaya başladı

Muş'un Varto ilçesine bağlı Yılanlı köyünde yaşayanlar, yılda iki kez düzenlenen geleneksel at yarışlarına katılacak atlarını karda koşturarak güçlenmelerini sağlıyor.

Geleneksel yarış için atlar hazırlanmaya başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Köyün yakınındaki 'Nuri Efendi Hipodromu' adı verilen alanda yıllardır yarışları sürdüren köy sakinleri, başarılı olabilmek için özenle baktıkları atlarına her gün karla kaplı arazide antrenman yaptırıyor. Atların güçlenmesini sağlayan köylüler, bu yıl mayıs ve eylül aylarında yapılması planlanan yarışlarda başarılı olmayı hedefliyor.

"YARIŞLARDA GÖRSEL ŞÖLEN ORTAYA ÇIKIYOR"

Yılanlı Köyü Muhtarı Mehmet Lütfi Yalçıner, her yıl geleneksel olarak düzenledikleri at yarışlarına çevre il, ilçe ve köylerden çok sayıda kişinin katıldığını söyledi. Yarışlara katılacak atların kardaki antrenmanla güçlendiğini belirten Yalçıner, "Birçok yerden gelen atlarla düzenlenen yarışlarda görsel şölen ortaya çıkıyor. At yarışları, atalarımızdan kalan bir spor. Her yıl bu yarışları düzenleyerek geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Geçen yılki yarışlara Kars, Erzurum ve Bingöl'den katılanlar vardı. Çok güzel bir yarış düzenlendi." dedi.

Güzel atların yarışlarda boy gösterdiğini anlatan Yalçıner, "Kışın yarışlara hazırlanmak ve kemiklerini güçlendirmek için atları karda koşturuyoruz. Atalarımızdan kalan bu sporu sürdüreceğiz. Çocuklarımıza da bunu mirası bırakacağız. Köyümüzde yaşayanlar yarışları çok seviyor." diye konuştu.

"ATLARIMIZIN GÜÇLÜ OLMASINI İSTİYORUZ"

 Köyde yılda iki kez düzenlenen yarışlara hazırlandıklarını söyleyen Orhan Kemreç ise şöyle konuşru:

 "Atları en iyi şekilde yarışa hazırlamak istiyoruz. Daha güçlü olsunlar diye karda koşturuyoruz. Çevre illerden yarışlara katılım oluyor. Malazgirt Zaferi etkinliklerindeki yarışta atımız birinci oldu." 

Serkan Kılınç da köyde at yarışlarının gelenek haline geldiğini kaydederek, "Kışın atları hazırlıyor, yazın da yarışlara katılıyoruz. Atları çok seviyoruz. Bu kültürümüzü devam ettirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme