Uzmanı açıkladı: "Koronavirüs aşısı olanlar 14 gün sonra grip aşısı olabilir"

Sonbaharın gelmesinin ardından hem gripten hem de koronavirüsten korunmak isteyen vatandaş grip aşısına yöneldi uzmanlar uyardı.

Uzmanı açıkladı: &quotKoronavirüs aşısı olanlar 14 gün sonra grip aşısı olabilir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi SBE İmmünohematoloji ABD başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, “Türkiye’de aşılanmanın artmasıyla insanların kendilerini daha güvenli hissetmesine bağlı olarak, maske kullanımının da azalmasıyla mevsimsel grip vakaları görmekteyiz.” dedi.

“TABİİ KORONAVİRÜS SALGININDA TÜM HASTALARI KORONAVİRÜS OLARAK DEĞERLENDİRMEK DOĞRU DEĞİL”

 Grip ve koronavirüs aşısının birbirinin yerini tutmadığını belirten Erkut, “Şu an mevsimsel grip sezonuna girdiğimiz için mevsimsel grip vakaları mutlaka olacaktır. Bunu çevremizde görüyoruz. Tabi koronavirüs salgınında tüm hastaları koronavirüs olarak değerlendirmek doğru değil. Geçen sene hastalığın Türkiye’de ortaya çıktığı Mart ayından itibaren, yoğun derecede maske kullanımı olduğu için geçen sene mevsimsel grip etkeni çok görülmedi. Neredeyse grip kayboldu. Ama bu yıl Türkiye’de aşılanmanın artmasıyla insanların kendilerini daha güvenli hissetmesine bağlı olarak maske kullanımının da azalmasıyla mevsimsel grip vakaları görmekteyiz. Bunlar da çoğaldı. Mevsimsel grip etkeni olarak ülkemizde şu anda parvovirüs, rhinovirüs ve korona virüs OC43 etkenleri izole edilmekte. Koronavirüs aşısı olan insanlarımız 14 gün sonrasında grip aşısı olabilir.” diye konuştu.

“DELTA VARYANTININ SEPTOMLARI İLE GRİP VİRÜSÜNÜN SEPTOMLARI BENZİYOR”

Koronavirüs delta varyantının septomları ile grip virüsünün septomlarının birbirine benzediğini söyelen Erkut “Klinik gözlemlerimize baktığımızda koronavirüs delta varyantının septomlarıyla grip virüsün septomları birbirine çok yakın. Yani burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, vücut ağrısı bu iki virüs etkeninde de görülmekte. O bakımdan ilk önce koronavirüs salgını çağında olduğumuz için burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, vücut ve kas ağrısı olan insanlarımızda ilk önce kovid testi yapılmalı. Sonrasında kovid testi negatifse o zaman bunu mevsimsel grip olarak değerlendirmeli. Özellikle bağışıklığı düşük hastalar, kanser hastaları, kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üstüne grip aşısını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme