Topladığı kaset ve plaklarla evini müzeye çevirdi

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde yaşayan Ramazan Koşar (65), 1970'ten beri biriktirdiği 900 plak ve 3 bin kasetle oluşturduğu nostalji odasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Topladığı kaset ve plaklarla evini müzeye çevirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel bir firmada güvenlik görevlisi olarak çalışan Koşar, ilk plağını 13 yaşında aldı. 1970'li yıllardan bu yana Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, arabesk ve pop sanatçıların yanı sıra yerel sanatçıların plak ve kasetlerini biriktiren Koşar, bir süre sonra merakını esnaflığa dönüştürdü. Koşar, teknolojinin gelişmesiyle yerini CD, DVD, flaş bellek, hafıza kartı, akıllı telefon ve internete bırakan kasetçilik mesleğini sürdüremedi. Piyasaya çıktığı dönemlere damgasını vuran Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, Bülent Ersoy, Neşe Karaböcek gibi çok sayıda sanatçıya ait plak ve kasetlerle büyük bir koleksiyon oluşturan Koşar, evinde oluşturduğu nostalji odasında muhafaza ettiği koleksiyonuyla, misafirlerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor. Ramazan Koşar, küçük yaşlardan bu yana müzik dinlemeyi çok sevdiğini söyledi.

"1980'DEN SONRA PLAK DEVRİ KAPANDI"

Plak sesini çok beğendiğine değinen Koşar, "1970'ten bu yana plak ve kaset topluyorum. Akşamları kahvehaneye gitme alışkanlığım yok, bu nedenle kaset ve plaklarla uğraşıyordum. Eskiden hep 45'lik plaklar satılırdı, şimdi böyle bir şey yok. 1980'den sonra plak devri kapandı. Askere gidene kadar birer birer topluyordum." diye konuştu. Biriktirdiği plak ve kasetlere gözü gibi baktığını söyleyen Koşar, eşinin de yardımıyla evinin bir odasını adeta müzeye çevirdiğini ifade etti.

"PLAK VE KASETLERİN HEPSİ ORİJİNAL"

Plak ve kasetlerin temizliğini kendisinin yaptığını belirten Koşar, "Plakları temiz tutmaya çalışıyorum. 900 plağım, 3 bin kasetim var ve hepsi orijinal. Eskiden plaklar özel olarak analogdan doluyordu. Şimdiki plaklar analogdan dolmuyor. Son teknolojiyle dolduğu için eski tadı vermiyor." dedi.

"KOLEKSİYONUMU ÇOCUKLARIMA BIRAKACAĞIM"

Koleksiyonu dolayısıyla evine sürekli misafir geldiğini anlatan Koşar, şöyle devam etti:

"Koleksiyonumu çocuklarıma bırakacağım. Huzuru bu odada buluyorum. İçeri gelip bunlarla uğraşma, dinleme benim için büyük bir zevk. Eski günleri arıyorum. Eskiden 80-90 yıllarında plağa müthiş merak vardı. Daha sonra CD çıktı. En sonra telefonlara kadar geldi ama ses kalitesi kalmadı. Plaklarımdan 500'ü özel olarak doldurulmuştur. Hepsinin kondisyonu 10 üzerinden 8-9'dur. Çaldığınızda atlama falan olmaz. Odaya ben olmadan kimse giremez."

"ESKİLERİ ANIYORUZ GÜZEL VAKİT GEÇİRİYORUZ"

Koşar'ın evini ziyaret ettiğinde müzik dinlediğini söyleyen komşu Vahdettin Aslan ise Ramazan Koşar'ı 35 yıldır tanıdığını belirtti. Komşu Aslan şunları kaydetti:

"Türk Sanat Müziğini çok seviyorum kendisi de çok sevdiği için bu bizi bir araya getirdi. Ailecek de görüşüyoruz. Ziyaretlerde çok eskilere gidiyoruz. 65 yaşındayım daha önce dinlediğim kaset ve plakları görünce mutlu oluyorum. Zeki Müren, Barış Manço, Emel Sayın, Bülent Ersoy bunları görünce mutlu oluyorum. Bu odaya girince eskileri yad ediyorum. Beraber oturup dinliyoruz. Eskileri anıyoruz güzel vakit geçiriyoruz."

"SÜPER BİR KOLEKSİYONU VAR"

Ebubekir Atalay'da Ramazan Koşar ile bir araya gelip müzik dinlediklerini anlattı. Atalay, "Müzikleri dinledikçe kulaklarımızın pası siliniyor. Süper bir koleksiyonu var. Zevkine uygun olarak koleksiyon yapması çok güzel." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme