Malatya'da Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri başladı

Malatya'da, 'Türk Mutfağı Haftası' etkinlikleri kapsamında kentin yöresel yemekleri tanıtıldı.

Malatya'da Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sümerpark'ta düzenlenen programın açılış konuşmasını Vali Hulusi Şahin yaptı. Malatya'nın zengin bir mutfağa sahip olduğuna değinen Şahin, "Burası İpek Yolu'nun kavşağı. İpek Yolu'nun kavşağında kültürler birbiriyle görüşür, buluşur, kaynaşır. İşte yemeğin de mutfağın da zenginliği bu kültürlerin kaynaşmasıyla olur." diye konuştu.

VEGAN MUTFAK TESCİLİ BAŞVURUSU YAPILDI

Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, Malatya mutfağının tarihinin çok eskilere dayandığını, Arslanhöyük kazılarında bulunan 5 bin yıllık buğday ve baklagil tohumlarının da bunun göstergesi olduğunu ifade etti.

Öte yandan vegan mutfak için tescil başvurularını da gerçekleştirdiklerini dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda müzemizde ve Ankara'daki Etnografya Müzesi'nde, Arslantepe'de çıkan o döneme ait, yani milattan önce 5 bin yılına ait buğday tohumlarının olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Malatya gıdanın temeli olan buğday ve baklagillerle ilgili önemli bir coğrafi merkezdir. Dolayısıyla bizler de bu şehrin mutfağının tanıtılması noktasında Arslantepe'ye nasıl ki UNESCO tarafından tescil süreci için gerekli planlamayı ve alan yönetimini gerekli dokümantasyonları hazırlayıp müracaat etmeyi neticelendirdiysek gastronomi ile ilgili de geçtiğimiz yıl içerisinde UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na Malatya'nın vegan mutfağının tescili noktasında müracaatımızı gerçekleştirdik. Şu anda bütün paydaşlarımızla birlikte vegan mutfağının UNESCO tarafından tescil edilmesi noktasında bir çaba içerisindeyiz. Bu çalışmaların başarılı bir netice ile sonuçlanacağına inanıyorum."

Konuşmaların ardından Vali Şahin, Başkan Gürkan ve protokol üyeleri, ilçe stantlarını gezerek yöresel yemekler hakkında bilgi aldı.

Bakmadan Geçme