Malatya kayısısına rekor fiyat

Malatya'dan 115 ülkeye ihraç edilen kuru kayısıda tavan fiyat 50 TL'yi gördü. Üreticiler bu durumdan oldukça memnun.

Malatya kayısısına rekor fiyat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birçok ürün ve satıcı Kovid-19 pandemi sürecinden olumsuz etkilendi. Kuru kayısı ise bu süreçlere rağmen elde edilen gelirle olumsuz pandemi sürecinin dışında kalmayı başardı

KURU KAYISI İHRACATINDA PAZARIN ZİRVESİNDE ABD BULUNUYOR

Kuru kayısı ihracatında pazarın zirvesinde ABD bulunurken, Almanya ve Fransa da listenin devamını oluşturuyor. Verilere göre, 2020-2021 kuru kayısı sezonunda 115 ülkeye 87 bin ton ihracat yapılırken 291 milyon dolar gelir elde edildi. 2021-2022 sezonunda ise 100 bin ton kuru kayısı ihracatı hedefleniyor. Ayrıca Uzak Doğu piyasasına yapılan ihracatın da artması bekleniyor.

KURU KAYISININ KİLOSU EN YÜKSEK 50 TL'YE ÇIKTI

Ürün rekoltesinin düşük olması ve yurt dışında kuru kayısıya olan talebin artmasıysa ürünün fiyatını arttırdı. Bu sebepten üreticinin ihracatçıya ulaşmasında etkin rol oynayan Malatya kent merkezindeki Şire Pazarı'nda kuru kayısının kilogramı en yüksek 50 TL’ye satıldı. Öte yandan kuru kayısı; 31 ile 50 TL arasında, 1 No'lu şekerpare kayısı 43 TL’den, gün kurusu kayısı; 42,50 TL’den, kesmelik kuru kayısı; 28,50 TL’den satılıyor. Geçmiş yıllara oranla fiyatların yüksek olduğu kuru kayısıdaki artış adeta altın ile yarışıyor.

“KAYISI BU FİYATLARI HİÇBİR ZAMAN GÖRMEDİ”

Şire Pazarı'nda işletmeci olan Cumali Alışık, fiyatların çok iyi ve rekor seviyede olduğunu belirtti. Alışık, “Piyasa bu sene çok iyi, fiyatlar çok güzel. Şu anda fiyatlar 40 ile 45 TL arasında. Kayısı bu fiyatları hiçbir zaman görmedi. Geçen yıl en yüksek fiyatlar 20-22 arasıydı. Fiyatlar ilk kez bu kadar arttı. Şu andaki fiyatlar tarihi bir rekor. Kayısının yüzde 75’i üreticiden çıktı. Üreticinin elinde yüzde 25 kadar ürün kaldı. ” dedi.

“KAYISI GERÇEK DEĞERİNİ KISMEN BULDU”

Şire Pazarı'nda işletmeci olan Deniz Yılmaz ise, kayısının gerçek değerini bulduğunu söyledi. Yılmaz, “Fiyatlar yıl itibariyle güzel, rekolteye oranla. Kayısı gerçek değerini kısmen buldu sayılır. Kayısı fiyatları 40 ile 50 TL arasında seyrediyor. Üreticiden 40 - 45 arasında alıyoruz, 45-50 arasında satıyoruz. Ürün görüntüde yok ama abartıldığı kadar da değil. Fiyatlar yükseldikçe satışta düşüyor. Geçtiğimiz yıllara bakarsan da güzel fiyatlar.” ifadelerini kullandı.

“200 KÖK AĞACIM VAR, 300 KİLO KURU KAYISI OLDU”

Kayısı üreticisi Ahmet Aydın ise artan gübre ve ilaç fiyatlarından yakındı. Aydın, “Kayısı fiyatları bu aralar yüksek ama böyle gider mi bilmiyoruz. Bu aralar yükseliyor. Fiyatlardan bu aralar memnunuz. İlaç fiyatlarına baktığınız zaman aslında memnuniyetlik yok. İlaç ve gübre fiyatları çok yükseliyor. Ona göre kayısı yokluğundan yükseliyor. Kayısı olsa fiyatlar o kadar yükselmez. Benim de 200 kök ağacım var, 300 kilo kuru kayısı oldu. Kayısı olmadığı için ürün pahalı.” dedi.

Bakmadan Geçme