Malatya'da torasik cerrahi akciğer ameliyatı çevrimiçi yayınlandı

Malatya'da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yapılan torasik cerrahi akciğer ameliyatıyla 4 ülkeden 100 civarında doktor çevrimiçi eğitim imkanına sahip oldu.

Malatya'da torasik cerrahi akciğer ameliyatı çevrimiçi yayınlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Hakkı Ulutaş ile Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesinden Prof. Dr. Muzaffer Metin' tarafından 44 yaşındaki bir hastaya uygulanan  torasik cerrahi akciğer ameliyatı , çevrimiçi olarak yayınlandı. Prof. Dr. Metin, Türkiye'nin tıpta Avrupa'dan ileri düzeyde olduğunu, sağlık alanındaki tek rakiplerinin Çin ve Amerika olduğunu söyledi.

“ALMANYA, MISIR, DUBAİ VE PORTO RİKO'DA İZLEYEN GÖĞÜS CERRAHİSİ ARKADAŞLAR VAR”

Ekip olarak akciğer cerrahisiyle ilgilendiklerini ve eğitim protokolü kapsamında burada ameliyat yaptıklarını kaydeden Metin, "Zor bir vakaydı, sabırla gayet güzel bir ameliyat oldu. Almanya, Mısır, Dubai ve Porto Riko'da izleyen göğüs cerrahisi arkadaşlar var." dedi.

Prof. Dr. Hakkı Ulutaş ise İstanbul dışında canlı bağlantılı akciğer ameliyatlarını (torasik cerrahiler) ilk kez Malatya’da klinikte yaptıklarını söyledi.

“ENDOSKOPİK KAPALI YÖNTEMLE TEK DELİKTEN CANLI OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİK”

Ameliyat ettikleri 44 yaşındaki erkek hastanın çocukluktan bu yana tekrarlanan enfeksiyonlarla yaşadığını aktaran, Ulutaş, "Öksürük, balgam ve ağızdan kan gelmesi şikayetleri vardı. Ağızdan kan gelmesi, kan tükürme dediğimiz olay hayati tehlike arz eder. Eskiden açık cerrahide bile zor yapılan ameliyatı şimdi endoskopik kapalı yöntemle tek delikten canlı olarak gerçekleştirdik." diye konuştu.

“AMELİYATIN CANLI VERİLMESİNİ İLK DEFA YAPTIK”

İnternet altyapısı dolayısıyla katılımcı sayısının sınırlı tutulduğunu bildiren Ulutaş "Son 10 yılda biz 2 bin kapalı ameliyat yaptık, bu ameliyatlardan 500'ün üzerinde yaptık. Ameliyatın canlı verilmesini ilk defa yaptık."   ifadesini kullandı. 

Ulutaş, ameliyatın gerçekleşmesine katkı sağlayan Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesinden Prof. Dr. Muzaffer Metin, Doç. Dr. Celal Buğra Sezen'e teşekkür etti. Doç. Dr. Celal Buğra Sezen de oluşturdukları eğitim platformuyla Türkiye'de eğitim vermeyi planladıkların belirtti.

Bakmadan Geçme