Malatya'da 'şarka' virüsü alarmı vatandaş uyarıldı

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü meyve fidanlarında sıkça görülen 'Şarka' virüsüne karşı önlem aldı.

Malatya'da 'şarka' virüsü alarmı vatandaş uyarıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şarka virüsüne karşı alınan önlemler doğrultusunda kentte etiketi ve sertifikası olmayan meyve fidanlarının satışı yasaklandı. Virüs ile ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit şarka virüsünün başta kayısı olmak üzere erik, vişne, kiraz, şeftali ve zeytin gibi sert çekirdekli ve kabuklu meyve fidanlarında ortaya çıktığını ve üreticilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

“BÖLGEYE HASTALIK BİR DEFA BULAŞMIŞ İSE HASTALIĞI ORTADAN KALDIRMAK ÇOK ZORDUR”

 Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit şarka virüsünün en önemli yayılma yollarından birisin bulaşık üretim materyallerinin kullanılması olduğunu belirtti. Macit, “Bu nedenle virüsten ari sertifikalı üretim materyali kullanılması oldukça önemlidir. Şarka hastalığı ile bulaşık ağaçlar tedavi edilemez. Eğer bir bölgeye hastalık bir defa bulaşmış ise hastalığı ortadan kaldırmak çok zordur. İç ve dış karantina listesinde yer alan bu virüs ile bulaşık alanlar saptandığında derhal imha edilmektedir. İlimiz kayısı üretim alanlarının tamamına zarar verebilecek Şarka hastalığına karşı üreticilerimizin çok dikkatli olması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

KAÇAK FİDANCILIĞI ÖNLEMEK AMACIYLA İŞLETMELERE DENETİM YAPILIYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit etiketi ve sertifikası bulunmayan kaçak fidanların Malatya’ya giriş çıkışlarının önlenmesi amacıyla işletmelerin yıl içerisinde denetimlerinin yapıldığının da altını çizdi.

"SERTİFİKASIZ FİDAN GÖRDÜKLERİNDE İL VE İLÇE TARIM ORMAN MÜDÜRLÜKLERİNE BİLGİ VERMELERİNİ İSTİYORUZ "

Üreticilerin fidan alırken belirtilen konulara dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Macit, “Sertifikası olmayan fidanları gördükleri takdirde il ve ilçe tarım orman müdürlüklerine bilgi vermelerini istiyoruz." dedi.

Bakmadan Geçme