Bakan Yanık Malatya'da: "915 refakatsiz çocuk tespit edildi"

Malatya'da incelemelerde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, deprem bölgesindeki refakatsiz çocuklarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Yanık Malatya'da: &quot915 refakatsiz çocuk tespit edildi"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, konteyner ve çadır kentleri ziyaret ederek depremzedeler ile görüştü. Bakanlık olarak, 4 bin 808 personel ile yaklaşık 1 milyon 200 bin vatandaşla görüşme gerçekleştirildiğini de belirten Yanık, şu bilgileri verdi:

“Deprem bölgesi dışındaki yerlerde de 5 bin 213 psikososyal destek personelimizle 550 bine yakın görüşme yapmışız. Toplamda 10 bin 21 personelle yaklaşık 1 milyon 800 bin civarında vatandaşımıza psikososyal destek çalışması yapmışız. Bu kapsamda 3 bin 790 ASYA Afet Acil Durum Sosyal Yardım personelimizle, 641 aracımızla hizmetlerimizi vatandaşlarımızın temel ihtiyaç malzemelerinin temin ve kendilerine ulaştırılma sürecini devam ettiriyoruz. Bugüne kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bizim yönettiğimiz depolara 19 bin 99 tır malzeme indirmişiz. Şu an itibariyle 203 sosyal marketimiz var. 10 tane de gezici sosyal marketimiz var ki bunlardan şu anda 4 tanesi Malatya'da hizmet veriyor. Muhtelif sarf malzemeleri ısınma, battaniye, ısıtıcı, yatak, yorgan, gıda kolisi gibi her türlü sarf malzemesini, kuru gıdayı vatandaşlarımıza iletiyoruz. Bugüne kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak deprem bölgesinde 10 ilimize ve 2 ilçemize dahil olmak üzere 760 milyon, deprem bölgesi dışındaki 71 ilimize de 639 milyon 605 bin olmak üzere toplam afet kapsamında gönderdiğimiz ödenek miktarı 1 milyar 399 milyon 650 bin TL.”

"ÇOCUK, ENGELLİ VE YAŞLI KAYBI YOK"

Deprem sürecinde kendilerini teselli eden tek unsurun ise bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda kalan çocuk, engelliler ve yaşlılarından herhangi bir can kaybı olmaması olduğunu söyleyen refakatsiz 915 çocuğun tespit edildiğini ve 718'inin ailelerine teslim edildiğini kaydetti. Bakan Yanık, “Bugüne kadar Bakanlık olarak bizim sistemimize bin 915 refakatsiz çocuğumuz kaydedildi. Bunlardan bin 718’ini ailelerine teslim ettik. Halihazırda hastanede takibi yapılan çocuk sayısı 110. Hastanede tedavisi devam ederken vefat eden çocuğumuz, iki çocuğumuz maalesef hayatını kaybetti. Kuruluş bakımına aldığımız 85 çocuğumuz, halihazırda mevcut kuruluş bakımında olup da hala daha kimliği belirlenememiş çocuk sayısı 42. Oldukça yüksek sayılardan 42’ye kadar getirdik. İnşallah o çocuklarımızın da kimliklerini tespit edip eğer aileleri varsa onlara ulaşmak değilse kuruluşlarımızda bakımlarını devam ettireceğiz. Maalesef bunların dışında 411 çocuğumuzun da depremde vefat ettiğini tespit ettik. Bunlardan bir kısmı ailelerine bilgisini bir kısmını teslimini yaparak süreci devam ettiriyoruz." ifadelerini kullandı. 

Bakan Derya Yanık, çadır, konteynerkent, yurt ve otellerden ihtiyaç sahibi olduğunu belirledikleri 253 yaşlı ve 904 engelli bireyi de farklı illerdeki kuruluşlara kabul edip burada bakımlarını sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme