"Baca yangınları tehlikeli yangınlardır" dedi vatandaşı uyardı

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Hizmetleri Dairesi Başkanı Hanifi Acar, baca yangınları ve temizliği konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

&quotBaca yangınları tehlikeli yangınlardır" dedi vatandaşı uyardı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya'da her yıl ortalama yüzde 25 ile 40 arasında baca yangınlara şahit olduklarını belirten Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Hizmetleri Dairesi Başkanı Hanifi Acar, vatandaşı baca temizliği ve kombi bakımı konusunda uyardı.

“HAVALARIN SICAK OLDUĞU ZAMANLARDA BACA TEMİZLENMESİNİN FAYDASI DAHA BÜYÜK”

Baca temizlemenin artık son zamanları olduğunu ifade eden Acar, "Çünkü genelde Haziran-Eylül ayı arasında, havaların daha sıcak olduğu zaman bacaların temizlenmesinin faydası daha büyük. Bacanın içindeki kurumun en kuru olduğu dönemde yapılan temizlik daha olumlu neticeler verecektir." dedi.

"HER YIL MUTLAKA BACALARI TEMİZLETMEK GEREKİYOR"

Malatya’da çıkan yangınların yüzde 25 ile 40 arasında bacadan kaynaklı olduğunu vurgulayan Acar, “Bütün yangınlar küçük bir kıvılcımla başlar büyüyerek çok büyük felaketlere sebep olabilir. Baca yangınları tehlikeli yangınlardır. Baca içindeki kuru yanmaya elverişli bir haldedir. Vatandaşlarımız evlerinde ya da işyerlerinde baca temizliğini yaptırması gerekiyor. Çünkü yangın çıkabilir. Her yıl mutlaka bacalarını temizletmek gerekiyor. ” diye konuştu. Konuşmasında, soba kuracak vatandaşlar içinde önerilerde bulunan Acar, "Sobayı kurarken boruları çok uzatmadan, en fazla 2 dirseklerle bacaya ulaştırmalarını tavsiye ediyoruz. Böylece sobanın içindeki yakıtın daha verimli yanmasını sağlayacaklardır. Sobanın içindeki yakıt tam yanmayınca içeride kalan gazlar ortama sızarak zehirlenmelere neden oluyor. Çünkü soba karbonmonoksit denilen kokusuz, renksiz, insanların zor hissedebileceği zehirli gaz ortaya çıkarıyor, renksiz ve kokusuz bir gaz, erken zehirlenmeye sebep erken zehirlenmeye neden olabiliyor. Sinsi bir öldürücüdür, dikkat etmemiz lazım.” dedi.

“BACA TEMİZLİĞİ HAYAT KURTARIR”

Konuyla ilgili olarak vatandaşlar için el broşür hazırladıklarını söyleyen Acar, “ Hemşerilerimize dağıtarak bilgilendiriyoruz. El broşüründe sadece baca temizliği değil diğer konular hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Malatyamız baca tepmeleri dediğimiz zehirlenme ile ilgili iller arasında riskli bir il değil, soba zehirlenmelerinden dolayı ölümlere şahit oluyoruz. Maalesef bunların da bu yıl olması için, zaman geçmemişken ve son zamanları yaşıyoruz. Evlerimizde ya da iş yerlerimize baca temizliğini yaptırarak kış hazırlanmamız gerekiyor. Baca temizliği hayat kurtarır, ülkemizde yapılan istatistiklerde yüzde 20-25 oranında çıkan yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Baca yangınlarının daha doğrusu bütün yangınların sadece orada kalmayacağını ve başka yerlere sirayet edeceğini hepimiz biliyoruz. Bu da büyük zararlara ve can kayıplarına sebebiyet verebilir. Onun için hassas davranılmasını istiyoruz. Bacaların nasıl temizleneceği ile ilgili bir tereddüt varsa itfaiye teşkilatımıza başvurabilirler.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme