Urartu Kralı Tutak'tan lanet okudu

Urartu Kralı 2. Argişti, 2 bin 754 yıl öncesinden Ağrı'nın Tutak ilçesinden lanet okudu.

Urartu Kralı Tutak'tan lanet okudu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ağrı’nın Tutak ilçesinde 2009 yılında köylüler tarafından Urartu Kralı 2. Argişti’ye ait bir yazıt çıkarıldı. M.Ö. 755-745 yılları arasına ait olduğu tespit edilen, üzeri çivi yazısı tekniğiyle yazılı yazıtta, Kral Argişti, taşı kıranların lanetleneceğini bildirdi.

DÜNYANIN EN ESKİ KARAYOLU

Yazıt üzerindeki bilgilerde, Kral Argişti’nin Van-Ağrı arasına bir karayolu inşa ettirildiği görülüyor. Bu karayolunun dünyanın en eski karayollarından biri olduğu biliniyor. Ayrıca, Murat Nehri’nin eski adının ‘Arsiani’ olduğu anlaşılıyor.

Yazıtın üzerinde geçen ifadeler şunlar:

"Haldi'nin büyük gücüyle, Rusa'nın oğlu Argişti söyler, ben Bianlı ülkesinden buraya kara yolu yaptım ve Arsiani Nehri üzerine köprü inşa ederek, adını Argişti köprüsü koydum. Haldi'nin büyük gücüyle, ben Rusa oğlu Argişti, güçlü kral, karaların kralı, Bianlı ülkesinin kralı, Tuşpa şehrinin yöneticisiyim. Rusa oğlu Argişti söyler, her kim bu yazıyı kırarsa, kim ona zarar verirse ve her kim bunları yaparsa, ona söyleyin Fırtına Tanrısı Haldi onu güneşin altında yok etsin. Güneşin laneti onun üzerine olsun. Bu yazıt, Arsiani nehri üzerindeki Argişti köprüsüne onun anısına diktirilsin.”

URARTULAR KÜRTLERİN ATASI MI?

Urartular başkenti Tuşpa (Van'ın ilçesi) olan ve M.Ö. 8 ve 7'nci yüzyıllarda Doğu Anadolu Bölgesi, Kuzeybatı İran, Irak'ın küçük bir bölümü ile Aras Vadisi'ne egemen olan devletti. Urartular bazı kaynaklarda Kürtlerina atası olarak tanımlanır.

Bakmadan Geçme