Şule Yüksel Şenler'in ardından

Mücadeleci kalemiyle tanınan, 'Huzur Sokağı' kitabının yazarı Şule Yüksel Şenler, vefatının 2. yılında çeşitli etkinliklerle anılacak.

Şule Yüksel Şenler'in ardından
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ŞULE YÜKSEL ŞENLER KİMDİR?

29 Mayıs 1938'de Kayseri'de dünyaya gelen Şule Yüksel Şenler, küçük yaşlarda İstanbul'a göç etti. Koca Ragıp Paşa İlkokuluna giderken Şenler'in ailesinin ekonomik durumu bozuldu. Annesi kalp krizi geçirip yatağa düşünce Şenler, öğrenimini ortaokul ikinci sınıfta bırak zorunda kaldı.

KENDİ TESETTÜR MODASINI OLUŞTURDU

Şenler, bu olay üzerine Ermeni bir terzinin yanında çalışmaya başladı. Onun buradaki tecrübesi, ileride tesettüre girdiğinde kendi başörtüsü modelini tasarlamasını sağlayacaktı.

Şenler, yazı hayatına 14 yaşında başladı. İlk olarak Yelpaze Dergisi'nde hihayeleri yayınlayan Şenler, 21 yaşında bu kez gazetecilikle tanıştı. İlk köşe yazılarını ise kadın gazetesi olan 'Duyuşlar' yayımladı. Şenler daha sonra okuduğu kitaplardan etkilenerek tesettüre girmeye karar verdi ve Mehmet Şevket Eygi'nin çıkardığı Yeni İstiklal Gazetesinde yazılar kaleme aldı. Şenler'e buradaki yazılarından dolayı sayısız dava açıldı. 

Tesettür mücadelesi veren Şenler, 1960 ve 70'li yıllarda Anadolu'da çok sayıda konferans verdi. Şenler'in konferansları o döneme damgasını vurdu. 

Onu tesettür biçimi o yıllarda 'Şulebaşı' adıyla moda oldu. 

AFFI KABUL ETMEDİ

Konferansları çok ilgi gören Şenler, 60'da yayın hayatına başlayan Bugün gazetesinin yazar kadrosunda yer aldı. Buradaki yazarlık hayatı dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın kendisini hedef göstermesi üzerine son buldu. Şenler, bu olaydan sonra 4 yıl cezaevine girdi. 2 yıl sonra Sunay af çıkarmasına rağmen, affı kabul etmedi. 

Şenler, cezaevinden çıktıktan sonra çok sayıda gazetede kadın sayfaları hazırladı. 

Onun en bilinen kitabı 'Huzur Sokağı', Yücel Çakmaklı'nın yönettiği İzzet Günay ve Türkan Şoray'ın rol aldığı Birleşen Yollar adlı filme konu oldu. Aynı kitap dizi olarak da çekildi. 

Şenler, Gençliğin Izdırabı, Hidayet, Bize Ne Oldu, İslam'da ve Günümüzde Kadın, Duyuşlar, Her şey İslam için, Uygarlığın Göz yaşları, Kız ve Çiçek, Sağ El, Bir Bilinçli Öğretmen ve Yılanla Tilki gibi eserleri de kaleme aldı.

Şenler için vefatının ikinci yılında düzenlenecek olan etkinlikler şu şekilde...

Yorumlar 1

Bakmadan Geçme