İranlı yönetmen Cafer Penahi serbest bırakıldı

Tahran Evin Hapishanesinde açlık grevi başlatan İranlı ünlü yönetmen Cafer Penahi, serbest bırakıldı.

İranlı yönetmen Cafer Penahi serbest bırakıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İran'da geçen Temmuz ayında tutuklanan iki İranlı yönetmen Muhammed Resulof ve Mustafa Aliahmed'in tutuklanmalarını protesto ettiği için tutuklanan ve Tahran Evin Hapishanesine alınan 62 yaşındaki İranlı yönetmen Cafer Penahi, 7 ay sonra serbest bırakıldı. 

1 Şubat'ta açlık grevine başlayan Cafer Penahi, 2010 yılında eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad dönemindeki Yeşil Hareketi protestolarına destek vermiş ve ardından “devlete karşı propaganda yapmak” suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Penahi, altı yıllık hapis cezasının iki ayını yatmasının ardından şartlı tahliyeyle serbest bırakılmıştı.

Cafer Penahi, yargılanma talebinin reddedilmesinin ardından tutuklu bulunduğu cezaevinde yazdığı mektupta, “Bugün İran’da kapana kısılmış birçok insan gibi, benim de en değerli varlığım hayatım. Bu sebeple insanlık dışı bu davranışları protesto etmekten başka çarem yok.” ifadelerini kullanarak açlık grevine başladığını duyurmuştu. Penahi, İran yasalarını eleştirdiği mektubunda, “Bu durum, tutuklanmalarının ardından neredeyse 30 gün sonunda darağacına getirilen masum gençlerin kısa sürede yargılamalarıyla tamamen zıt. Tahliye edilene kadar yemek yemeyi ve ilaç içmeyi reddediyorum. Belki de bu durum cansız bedenim hapisten çıkana kadar devam edecek.” ifadelerini kullanmıştı.

Bakmadan Geçme