Bugün Edip Cansever'in ölüm yıl dönümü... Peki 'Ahmet Abi' kimdi?

Ünlü şair Edip Cansever, 36 yıl önce bugün yaşama gözlerini yumdu. Peki, en ünlü şiirlerinden 'Mendilimde Kan Sesleri'ndeki Ahmet Abi kim?

Bugün Edip Cansever'in ölüm yıl dönümü... Peki 'Ahmet Abi' kimdi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edip Cansever 58 yaşında; 28 Mayıs 1986'da yaşama gözlerini yumdu. 

Aşiyan Mezarlığı'ndaki ebedî istiratgâhına yerleşmeden önce geride 20 kitap, çok sayıda şiir ve 3 ödül bıraktı.

Onun en tanınan şiirlerinden biri ise 'Mendilimde Kan Sesleri' idi. Cansever, bu şiirini, TKP üyesi 'Ahmet Abi' diye hitap ettiği bir işçiye ithafen yazdı.

KOMÜNİST AHMET...

Edip Cansever'in Ahmet Abi'si; Kayserili 'Komünist Ahmet' diye anılan 'Ahmet Gayretli' idi. 

26 Mart 2016 tarihinde, Kayseri'de Alpaslan Mahallesindeki evinde yaşama gözlerini yuman Ahmet Gayretli, gençlik yıllarında Kayseri Tayyare Fabrikası’nda çalışırken, halkevleri ile tanıştı.

İlk hapse atılma nedeni fabrikada komünizm propagandası yapmak olan Gayretli, bir yıl hapis hayatından sonra askere gitti ve ardından memleketine döndü. 

Ahmet Gayretli iş bulamayınca uzun yıllar Ankara'da tabelacılık yaptı. Ardından Ankara’da bir lastik fabrikasında çalıştı. O yıllarda Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi olduğu tahmin edilen Gayretli, 1951 TKP tevkifatında tutuklandı; Harbiye Askeri Cezaevi'nden sonra, Ruhi Su’ya Hasan Dağı, Hasan Dağı, eğil, eğil, bir bak, sıkıyor zincir bileği, jandarmada iman yok, hiç insaf yok. Bir ay doğdu, ışıdı yarama değdi, kelepçe derimi soydu, Hasan Dağı derdimiz çok...' mısralarını yazdıran Adana Cezaevi’nde yine Ruhi Su ve Vedat Türkali ile işkence gördü.

Ardından Malatya’ya sürgüne gittive sonra tekrar memleketine dönerek evlendi.

Çeşitli gazetelerde farklı isimlerle yazılar ve şiirler yazdığı bilinen Gayretli'nin Kayseri’de barınamadığı yıllardan sonra bir ara İstanbul’a gittiği ve Adam Yayınların'nın kurucusu Nazar Büyüm’ün vasıtası ile kısa sürede orada yaşadığı söyentiler arasında. Ahmet Gayretli’nin,bu zaman zarfında tanıştığı Edip Cansever’in ünlü ‘Mendilimde Kan Sesleri’ şiirinin bu yıllarda yazıldığı da, iddialar arasında. 

Ahmet Gayretli Kayseri'de kabuğuna çekildi ama adı 'Komünist Ahmet' olarak kaldı. 

Gayretli ile ilgili bilinenler, “Tarihe 1000 Canlı Tanık” yazı dizisi kapsamında, 13 Mayıs 2004’te yapılan bir söyleşi ile Halim Şafak’ın çıkardığı Bireylikler dergisinin 59’uncu sayısından ibaret.

MENDİLİMDE KAN SESLERİ'NDEN BİR BÖLÜM...

Ah güzel Ahmet Abim benim
Gördün mü bak
Dağılmış pazar yerlerine benziyor şimdi istasyonlar
Ve dağılmış pazar yerlerine memleket
Gelmiyor içimden hüzünlenmek bile
Gelse de
Öyle sürekli değil
Bir caz müziği gibi gelip geçiyor hüzün
O kadar çabuk
O kadar kısa
işte o kadar.

Bakmadan Geçme