Bacıyan-ı Rum İzmir'de gösterilecek

Süheyla Taşçıer'in metin yazarı ve senaristliğini yaptığı Bacıyan-ı Rum belgeseli, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında İzmir'de gösterilecek.

Bacıyan-ı Rum İzmir'de gösterilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Narlıdere Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinlikleri kapsamında 9 Mart günü Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları) isimli belgeselin gösterimi yapılacak. Narlıdere, belgeselin senaristliğini yapan şair Süheyla Taşçıer’i ağırlayacak.

Narlıdere Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında şair ve senarist Süheyla Taşçıer’i ağırlıyor. Narlıdere Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) 9 Mart günü düzenlenecek etkinlikte Süheyla Taşçıer, önce şiirlerini seslendirecek ardından senaristliğini yaptığı Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları) isimli belgeselin gösterimi yapılacak. Programın son bölümünde ise Taşçıer, okurları için kitaplarını imzalayacak. 9 Mart günü saat 19.30’da başlayacak olan etkinliğe tüm vatandaşlar ücretsiz olarak katılabilecek.

BACIYAN-I RUM'UN KONUSU

Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları), yaklaşık 850 yıl önce Anadolu’da kurulan ilk kadın teşkilatıdır. Yaşanmış acılar; ödenen bedeller, kadının sosyal yaşamda ne denli etkin olduğunu gösterir ve üretimleriyle Anadolu’nun yeni bir uygarlığa beşiklik etmesinde etken olur. Güzellik, asalet, akıl, ile birleşen iyi eğitimli oluşları, ata binme, silah kullanma, savaşabilme gibi özeliklerin yanı sıra, yardım severlik ve eşlerine her alanda yardımcı olmaları, her şeyden önce hayat arkadaşlığını yan yana sürdürmeleri, erkeği ile eşit haklara sahip olabilmeleri, Bacıyan-ı Rum kadınlarının en büyük özelliğidir.

Türk insanın sıkıntılılarını hafifletmiş, zorluklarını erkekleriyle birlikte omuzlamışlardır. Türk toplumunun ezilmesini, yok olmasını engellemekle kalmamış, gelişip kökleşmesini sağlamışlardır. 13. yüzyılda bugünkü modern kadının temelini atmıştır Anadolu’da Bacıyan-ı Rum kadınları.

Kurtuluş savaşında ruhları vücuda gelmiş vatan savunmasında cephede yer almışlardır. Atatürk’ün Ankara’ya gelişinde Kayseri, Konya, Sivas, Nevşehir, Kırşehir, Hacıbektaş’tan yola çıkmış atalarını karşılamışlardır. Yaşanmış acılar; ödenen bedeller, kadının sosyal yaşamda ne denli etkin olduğunu gösterir ve üretimleriyle Anadolu’nun yeni bir uygarlığa beşiklik etmesinde etken olur.

Bakmadan Geçme