Kuersetin nedir? Kuersetin ne işe yarar? Kuersetin hangi yiyeceklerde bulunur?

Son günlerin en çok aranan ve merak edilenlerinin başında gelen, koronavirüse karşı koruduğu bilinen kuersetin nedir, ne işe yarar, hangi yiyeceklerde bulunur?

Kuersetin nedir? Kuersetin ne işe yarar? Kuersetin hangi yiyeceklerde bulunur?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koronavirüsün hayatımıza girdiği 2019 yılından bu yana en çok araştırılan konuların başında, koronavirüse karşı vücudu koruyan antioksidan besinler ve yiyecekler geliyor.

Kuersetin adındaki antioksidan da, son günlerde koronavirüse karşı koruyuculuğu ile öne çıkmış durumda. Peki, kuersetin nedir, kuersetin ne işe yarar, kuersetin hangi yiyeceklerde bulunur ve kuersetin koronavirüse karşı korur mu? Tüm bu soruların yanıtları haberimizde…

ANTİOKSİDAN BAKIMINDAN GÜÇLÜ

Kuersetin, bir flavonoid çeşididir. Flavonoidler ise bitkilere sarı, turuncu, kırmızı gibi parlak renkleri verir ve vücudu birçok hastalığa karşı koruyan antioksidanlardır.

Son günlerde daha popüler hale gelen flavonoid çeşidi kuersetini ünlü yapan da, antioksidan etkisinin güçlü oluşudur. Bu nedenle kuersetinin sağlık üzerinde muazzam etkileri vardır.

ANTİVİRAL VE ANTİHİSTAMİNİK ETKİSİ VAR

2019 yılında hayatımıza giren Kovid-19 ya da koronavirüsler gibi hastalıklar için de muazzam bir bariyer oluşturur ve bu anlamda güçlü bir koruyucudur. Çok sayıda bilimsel araştırmada, kuersetin maddesinin antiviral olduğu ortaya konulmuştur. Etkili olduğu virüsler arasında da,  inflüenza virüsü, rinovirüs ve SARS virüsü ve koronavirüsler bulunur.

Ayrıca, antihistaminik etkisiyle alerjik bünyeler için de kullanıma elverişlidir. Alerjinin etkilerini azaltır.

PIHTILAŞMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Antiviral etkisinin yanı sıra bağışıklık güçlendiren kuersetin, ölçüsüz bağışıklığa karşı da dengeleyicidir. Ayrıca pıhtı oluşumunu da zorlaştırır.

HANGİ YİYECEKLERDE BULUNUR?

Peki, faydaları saymakla bitmeyen kuersetin hangi yiyeceklerde bulunur?

Kuersetin en çok çiğ kaparide bulunur. Öyle ki, 100 gram çiğ kaparideki kuersetin oranı 234 gramdır. Konserve kaparide ise bu oran 173 grama kadar düşer.

En fazla kuersetin çiğ kaparide bulunur. Konserve kaparide ise daha az miktarda bulunur.

Onun dışında kuzukulağı, turp, elma, suteresi, keçiboynuzu, dereotu, kişniş, soğan, lahana, yaban mersini, karabuğday, kızılcık ve erikte de kuersetin bulunur.

SOĞANDA BOL MİKTARDA KUVERSETİN VAR

Türk mutfağında çok yaygın olarak kullanılan soğan, dış kabuğundan iç kabuğuna kadar kuersetin zenginidir.

Aynı zamanda bazı markaların piyasaya sürdüğü kuersetin takviyeleri de bulunmaktadır.

Soğanda dış kabuklarından iç kabuklarına kadar kuersetin bulunur.

Bakmadan Geçme