Kış uykusundan uyanan bozayılar bakın ne yaptı?

ı Kars'ın Sarıkamış ilçesinde baharın gelmesiyle bitlikte kış uykusundan uyanan bozayılar, fotokapan, videokapan ve kameralara takıldı.

Kış uykusundan uyanan bozayılar bakın ne yaptı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyada göç edebilen tek bozayı cinsi olarak literatüre geçen ve Türkiye'nin en büyük karasal yırtıcısı olan Sarıkamış'taki bozayılar, havaların ısınması ve baharın gelmesiyle sarıçam ormanlarındaki yuvalarında yattıkları kış uykusundan uyandı. Bozayılar, 4 aylık kış uykusu sonrası yuvalarından çıkarak ilçe merkezindeki çöp konteynerleri ve şehir çöplüğünde yiyecek aramaya başladı. Sarıkamış ormanlarının sembolü olan bozayıların kış uykusundan uyanıp gezmeye başlaması fotokapan ve videokapanların yanı sıra kamerayla da görüntülendi. 

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, ilkbaharın gelmesiyle bozayıların kış uykusundan uyanmaya başladığını söyledi.

Bozayıların kış uykusundan uyandıklarında uyuşuk olduğunu belirten Çoban, "Nasıl insan uykudan uyandığı zaman ayılması için belli bir süre geçmesi lazımsa bozayılar da aynen böyle. Uykudan uyanan bozayılar gün geçtikçe eski performanslarına dönüyor. Bu süreçte ayılara karşı yapmamız gereken bazı şeyler var. Bir bozayı görürsek uyuşuk ve gergin dönemde olduğunu hatırlayıp alanı terk etmeliyiz." dedi.

Çoban, vatandaştan ise  ormanlık alanda gezen veya beslenmek için ilçedeki çöplüğe gelen bozayılardan uzak durmalarını istedi.

Bakmadan Geçme