Sarıçam ormanlarına dikilen meyve fidanları yaban hayatı besliyor

Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde bulunan sarıçam ormanlarına dikilen meyve fidanlarıyla yaban hayatın beslenmesi sağlanıyor.

Sarıçam ormanlarına dikilen meyve fidanları yaban hayatı besliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sarıkamış Orman İşletmesi Fidanlık Şefliği'ndeki 67 dekar alanda her yıl ortalama 1,5 milyon sarıçam, ladin, huş fidanı üretilerek, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki ağaçlandırma sahalarına dikiliyor.
Fidanlıkta ayrıca yılda 100 bine yakın üretilen yabani armut, alıç, ahlat, kuşburnu fidanı, yaban hayatına ev sahipliği yapan sarıçam ormanlarında toprakla buluşturuluyor. Ağaçlandırma çalışmalarıyla birlikte  ormanlık alanda yaşayan boz ayı, vaşak, karaca, kurt ve birçok kuş türünün, yabani meyvelerle besin ihtiyacını karşılaması sağlanıyor.

"BOZ AYILARIN DA YERLEŞİM YERLERİNDEN UZAK TUTULMASI AMAÇLANIYOR"

Bu çalışmalarla birlikte son yıllarda Sarıkamış ilçe merkezine yiyecek aramaya inerek vatandaşlar için tehlike oluşturan boz ayıların, yerleşim yerlerinden uzak tutulması da amaçlanıyor.
Ekosistem içerisinde yaban hayvanlarının çok önemli olduğunu ifade eden Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay "Orman Genel Müdürlüğü olarak yıllardan beri yabani meyveli bitkiler için eylem planımız var ve bunu uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yabani hayvanlar için çalışmalar yürütüyoruz." dedi.

Ayatay, Sarıkamış ilçesindeki ormanların birçok yaban hayatına ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek,"Yabani hayvanların yiyeceksiz kalmaması için onlara yönelik fidan dikimi yapıyoruz. Buradaki mevcut arazide olan ağaçların tohumlarını fidan olarak yetiştirdikten sonra ağaçlandırma sahalarına dikiyoruz. Bunlar kuşburnu, ahlat gibi ağaçlar ve yaban hayvanlarını mağdur etmiyoruz. Fidanlıkla üretilen yabani meyve ağaçları, 2 bin 200, 2 bin 700 rakımda bulunan ormanlık alan içerisinde toprakla buluşturuluyor." dedi.

Bakmadan Geçme